Šok i strah: Izraelski vojnici pratili navigaciju i završili na neprijateljskom teritoriju

Aplikacija Waze izraelske vojnike odvela je u grad na palestinskom teritoriju – nastala je gužva oko automobila, poletjelo je kamenje, razbijen je prozor, a vojnikinja je lakše ozlijeđena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2018. / 07:10

GPS (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Izraelska aplikacija Waze, koju je prije nekoliko godina kupio Google, vozačima bi trebala pomoći u lakšem snalaženju u prometu – na temelju podataka koje dijele brojni korisnici ove aplikacije vozače se upozorava na prometne gužve, nesreće i preporuča im se najbrža ruta za dolazak na željenu destinaciju.

U nekim slučajevima Waze može izazvati kontraefekt jer prevelikom broju vozača u isto vrijeme može preporučiti neku manju cestu u kojoj zbog velike navale automobila može nastati još veća gužva i zastoji. Iako ovakve aplikacije i GPS uvelike mogu olakšati vožnji, pogotovo nepoznatim ulicama, vozači se nikada ne smiju oslanjati samo na njih te su brojni primjeri u kojima su, prateći GPS, automobili završili na tračnicama, u slijepim ulicama, vozili su se suprotnim smjerom itd. 

Praćenje s Wazea nedavno je moglo kobno završiti za izraelskog vojnika i vojnikinju koji su, prateći informacije s ove aplikacije, završili u palestinskom gradu Janinu na Zapadnoj obali. Na videozapisu objavljenom na YouTubeu vidljiv je šok na njihovim licima nakon što su se našli u okruženju Palestinaca koji nisu bili previše prijateljski raspoloženi prema naoružanim vojnicima koji su zalutali na njihov teritorij. Iz izraelske vojske potvrdili su ovaj incident koji je, iako to nije vidljivo na priloženom videozapisu, prerastao i u fizički sukob. Osim bacanja kamenja, na automobilu je razbijeno staklo, ukradeno je oružje te je napadnuta vojnikinja koja je lakše ozlijeđena.

Prema Washington Postu, aplikacija Waze u Izraelu ima i opciju za izbjegavanje opasnih područja (teritorija koja su pod nadzorom Palestinaca poput grada Janina) te, ako vozilom uđu u takva područja, vozači dobivaju višestruka upozorenja. Inače, ovakve situacije nisu rijetke te barem jednom tjedno neko izraelsko vozilo zaluta na palestinski teritorij – neki zahvaljujući Wazeu, a neki se pogube i bez aplikacije. U nekim slučajevima palestinske sigurnosne snage pomognu izgubljenim Izraelcima i isprate ih do izraelskog teritorija, dok u nekim slučajevima takvi susreti i nisu previše miroljubivi, poput ovog posljednjeg.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti