Sony službeno predstavio novu igraću konzolu

Napokon smo saznali i neke službene informacije o konzoli koja bi trebala biti dostupna do kraja godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2023. / 09:55

PlayStation Portal (Foto: Sony)

Prije nekoliko mjeseci iz Sonyja su najavili Project Q, dlanovnu konzolu o kojoj tada nismo imali previše informacija, iako smo zahvaljujući brojnim glasinama znali kako je riječ o uređaju na kojem će se samo moći streamati igre s PlayStationa 5. Jučer je japanska kompanija i službeno predstavila ovaj uređaj koji će se u prodaji pojaviti pod novim imenom - PlayStation Portal, a njegova cijena za američko tržište iznosi 200 dolara.

PlayStation i Project Q Odlične vijesti za sve ljubitelje PlayStationa: Krajem godine stiže novi Sonyjev gamerski uređaj

Tehnološki mediji PS Portal opisuju kao PlayStationov kontroler s ekranom jer konzola nema snažan hardver i na njoj se ne mogu pokretati igre, već je za njeno korištenje potreban PlayStation 5 s kojeg se igre streamaju. Portal ima LCD ekran dijagonale 8 inča uz rezoluciju od 1080p i frekvenciju osvježavanja od 60 fps. Sa strane se nalaze kontroleri čiji bi oblik i veličina, kada bi se spojili, bili iste veličine kao i DualSense kontroler za PS 5.

PlayStation Portal se s PS peticom povezuje putem WiFija, a zanimljivo je da nema podrške za bluetooth, već se sa slušalicama povezuje ili putem kabela (ima 3,5 mm izlaz za slušalice) ili putem Sonyjeve bežične tehnologije PlayStation Link. Iz Sonyja kažu kako brzina WiFija morati biti najmanje 5 Mbps, no preporučuju 15 Mbps. Prema prvim dojmovima novinara koji su isprobali konzolu, oni nisu zabilježili latenciju i kašnjenje, što bi, naglašavaju na The Vergeu, trebao biti ključan dio iskustva jer se do sada pokazalo kako je streamanje igara putem WiFija daleko od savršenog.

Prema nekim medijima, čini se kako Sony još nije finalizirao bateriju te bi podatke o snazi i izdržljivosti baterije trebali saznati naknadno. Treba naglasiti kako se na ovom uređaju ne mogu pokretati PS VR2 igre, niti direktno igre za PS+ Premium, već će korisnici na njega samo moći streamati igre koje već imaju na svom PlayStationu 5. PlayStation Portal je jeftiniji u odnosu na druge dlanovne konzole poput Switcha ili Steam Decka, no njegove su mogućnosti puno skromnije i za igranje morate imati Sonyjev PS 5 tako da je te uređaje jako teško usporediti.

PlayStation Pojavio se i prvi video nove verzije PlayStationa 5

Pored same konzole, Sony je predstavio i dva para bežičnih slušalica (Pulse Elite i Pulse Explore) koje podržavaju tehnologiju PlayStation Link, imaju mikrofone te opciju uklanjanja buke baziranu na umjetnoj inteligenciji. Njihova cijena nije mala i iznosi 150 dolara za model Pulse Elite i 200 dolara za Pulse Explore. Još nije poznato kada će početi njihova prodaja, dok PlayStation Portal u prodaji očekujemo kasnije ove godine.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti