SpaceX optužen za nezakoniti otkaz nekolicine radnika koji su u otvorenom pismu kritizirali Elona Muska

SpaceX se našao na udaru kritika i pod prijetnjom sudskog postupka zbog otpuštanja radnika koji kritiziraju Elona Muska u otvorenom pismu,

Branimir Vorša | 05.01.2024. / 14:28

Elon Musk
Elon Musk (Foto: Afp)

SpaceX je suočen s optužbama američke agencije za zapošljavanje zbog nezakonitog otpuštanja zaposlenika koji su u otvorenom pismu kritizirali izvršnog direktora tvrtke, Elona Muska. Američki Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB) objedinio je osam optužbi za nepoštenu radnu praksu protiv SpaceX-a, koje je podnio regionalni direktor u Los Angelesu.

Lansiranje Starlinkovih satelita, arhiva Ovo će biti godina novih rekorda: SpaceX je u 2023. u prosjeku lansirao rakete svaka 4 dana

Pritužba se temelji na postupcima SpaceX-a nakon što se doznalo za pismo zaposlenika u lipnju 2022. godine. Otvoreno pismo, koje se bavi raznim problemima na radnom mjestu, poziva rukovoditelje da osude Muskovo ponašanje na Twitteru i pozovu sve na odgovornost.

Kao naš izvršni direktor i najistaknutiji glasnogovornik, Elon se smatra licem SpaceX-a — svaki tweet koji Elon pošalje je de facto javna izjava tvrtke, stoji u navedenom otvorenom pismu.

Devet je zaposlenika navodno dobilo otkaz zbog svoje umiješanosti, iako trenutna žalba uključuje njih osam. NLRB optužuje SpaceX da ispituje druge radnike o pismu, javno najavljuje otkaze i poziva zaposlenike da daju otkaz, ako se ne slažu s ponašanjem glavnog izvršnog direktora Elona Muska.

U tužbi se također navodi da je SpaceX zaposlenicima pokazao snimke zaslona komunikacije o pismu, stvarajući dojam nadzora nad njihovim zaštićenim usklađenim aktivnostima. SpaceX još nije odgovorio na medijske upite za komentar.

Raketa Falcon 9 Povijesna raketa SpaceX-a izdržala je brojna lansiranja u svemir, ali ne i snažne vjetrove i valove

Tvrtka sa sjedištem u Hawthorneu u Kaliforniji ima rok do sredine siječnja za odgovor na pritužbu. To označava početni korak NLRB-a prema parnici i nagodbi. Ako se nagodba ne postigne, ročište je zakazano za 5. ožujka u Los Angelesu.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti