Stigla potvrda da su Amerikanci postigli revolucionaran proboj u fuzijskoj proizvodnji energije: "Nije to bio samo puki bljesak"

Potvrda rezultata u fuziji iz 2022. godine budi nadu u čistu energiju, ali izazovi i hitnost zaustavljanja klimatskih promjena i dalje postoje.

Branimir Vorša | 06.02.2024. / 13:30

NIF
NIF (Foto: lasers.llnl.gov)

Fuzijska reakcija 2022. godine premašila je prvotni unos energije, označavajući značajnu prekretnicu, pokazala je naknadna serija testiranja koja su objavljena u pet zasebnih studija. Fuzija, proces koji uključuje stiskanje manjih čestica zajedno u veće atome, obećava čistu i obilnu energiju bez radioaktivnog otpada povezanog s reakcijama fisije. Navedene studije ujedno su i potvrda rezultata spomenute fuzijske reakcije iz 2022. godine.

Američki Nacionalni laboratorij Lawrence Livermore (LLNL) je 2011. godine pokrenuo pokuse pomoću inercijske zatvorene fuzije (ICF), s ciljem obuzdavanja i kontrole procesa fuzije. Revolucionarni proboj se dogodio 5. prosinca 2022. godine, kada je reakcija proizvela 1,5 puta veću lasersku energiju od one potrebne za njezino pokretanje. Naknadna ispitivanja u LLNL-ovom National Ignition Facility (NIF) pokazala su još bolje rezultate, s omjerima koji su 4. rujna 2023. dosegnuli vrhunac 1,9 puta veći od unesene energije.

Richard Town iz LLNL-a naglašava pouzdanost rezultata iz 2022. godine, rekavši da to nije bio samo puki bljesak. On predviđa i prostor za poboljšanje, osobito ako laserske nadogradnje, iako je to dugotrajan proces, mogu značajno poboljšati rezultate. Town napominje da iako NIF nije dizajniran kao prototip reaktora, on nudi ključne uvide za američki program razvoja nuklearnog oružja.

Trenutak fuzije Ponovili revolucionarni eksperiment i otišli korak dalje: Još smo daleko od konačnog cilja, ali...

Nuklearna fuzija Ostvaren san nuklearne fuzije: "Danas svijetu poručujemo da je Amerika postigla ogroman znanstveni napredak"

No, unatoč napretku, izazovi i dalje postoje. Izlaz energije i dalje je nedostatan za komercijalni reaktor, a omjer energije, iako doseže točku rentabilnosti, uključuje znatnu potrošnju energije – 500 trilijuna vata, što premašuje cjelokupnu proizvodnju američke nacionalne mreže. Martin Freer sa Sveučilišta u Birminghamu ističe da navdenom znanstvenom potvrdom praktični fuzijski reaktori još uvijek nisu sigurna stvar, naglašavajući tekuće znanstvene i inženjerske izazove.

Aneeqa Khan sa Sveučilišta u Manchesteru priznaje pozitivne pomake u istraživanju fuzije, ali upozorava da se na to ne gleda kao na trenutno rješenje za klimatsku krizu. Ona naglašava hitnost korištenja postojećih tehnologija s niskim udjelom ugljika kao što su nuklearna fizija i obnovljivi izvori energije, uz istovremeno ulaganje u fuziju za dugoročnu energetsku raznolikost. Khan poziva na sveobuhvatan pristup rješavanju trenutnih klimatskih izazova.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti