Stigle su LEGO svemirske cigle: Evo kako ESA-inim znanstvenicima pomažu u izgradnji baze na Mjesecu

Nova inicijativa Europske svemirske agencija (ESA) pokazuje kako kreativnost i igra mogu doprinijeti znanstvenom napretku, potičući sljedeću generaciju svemirskih inovatora.

Branimir Vorša | 27.06.2024. / 09:08

Galerija

ESA-ini znanstvenici testiraju inovativan način za izgradnju Mjesečeve baze koristeći materijale s Mjesečeve površine. Inspirirani LEGO gradnjom, izradili su 'svemirske kocke' od meteoritske prašine, koje su trenutno izložene u odabranim LEGO trgovinama od 20. lipnja do 20. rujna, s ciljem da inspiriraju buduće svemirske inženjere.

Koncept je jednostavan: umjesto prijevoza građevinskog materijala na Mjesec, namjera je iskoristiti postojeći lunarni regolit. Taj sloj kamenih i mineralnih fragmenata mogao bi se transformirati u svemirske cigle. Međutim, ograničena dostupnost lunarnog regolita na Zemlji predstavljala je izazov.

LEGO kocke od meteoritne prašine

ESA-ini znanstvenici riješili su to tako što su mljeli meteorit star 4,5 milijardi godina kako bi stvorili zamjenu za regolit. Ta je prašina zatim korištena za 3D ispis svemirskih kockica poput LEGO-ovih. Te kockice, iako su grublje i jednoliko sive, funkcioniraju slično standardnim LEGO kockama, nudeći fleksibilnost za izgradnju i testiranje različitih struktura.

Aidan Cowley, znanstveni časnik ESA-e, naglasio je važnost tog pristupa. Nitko nije izgradio strukturu na Mjesecu, pa je bilo sjajno imati fleksibilnost isprobavanja svih vrsta dizajna i tehnika gradnje s našim svemirskim kockama. Oboje je bilo zabavno i korisno u znanstvenom razumijevanju granica ovih tehnika, rekao je.

Prikaz svemirskih kocki u LEGO trgovinama služi kao inspiracija djeci za istraživanje svemira te da potencijalno pobudi njihov interes da postanu svemirski inženjeri. Emmet Fletcher, voditelj ESA-inog ureda za brendiranje i partnerstva, naglasio je taj obrazovni aspekt.

​​Nije tajna da znanstvenici i inženjeri iz stvarnog svijeta ponekad isprobavaju ideje s LEGO kockama. ESA-ine svemirske kocke izvrstan su način da inspirirate mlade ljude i pokažete im kako igra i moć mašte također imaju važnu ulogu u svemirskoj znanosti, pojasnio je Fletcher.

O ESA-inim svemirskim kockama i njihovim lokacijama za izlaganje, više informacija možete potražiti na LEGO web stranici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti