Strah od WhatsAppa i Telegrama: Francuzi razvijaju vlastiti servis za komunikaciju

Francuzi su se odlučili na razvoj vlastitog servisa koji bi u komunikaciji državnih dužnosnika trebao zamijeniti aplikacije poput WhatsAppa i Telegrama.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.04.2018. / 10:42

Emmanuel Macron (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U Francuskoj strahuju od potencijalnih sigurnosnih propusta poznatih servisa za komunikaciju poput Telegrama i WhatsAppa koje koriste brojni članovi vlade i visoki državni dužnosnici, a čak je i predsjednik Macron poznati korisnik Telegrama.

Iako su ove mreže sigurne i koriste enkripciju za zaštitu sadržaja i korisnika, za Francuze je problem što je riječ o ruskim i američkim kompanijama te smatraju kako im je za što veću sigurnost potreban komunikacijski servis čiji će serveri biti smješteni u Francuskoj.

Zbog toga su se odlučili na razvoj vlastitog servisa koji bi u komunikaciji državnih dužnosnika trebao zamijeniti aplikacije poput WhatsAppa i Telegrama – među dijelom službenika trenutno traje testiranje ove aplikacije (njezino ime još nije poznato) i ako se ono pokaže uspješnim, već ovog ljeta cijela vlada morat će se prebaciti na novu platformu i komunicirati isključivo preko nje.

No planovi za ovu aplikaciju puno su veći te bi ona nakon toga trebala postati dostupna svim Francuzima (nije poznato hoće li biti dostupna globalno), što znači kako će barem na tom tržištu postati veliki konkurent najpopularnijim servisima.

Francuska vlada već koristi neke komunikacijske servise koje je razvila obrambena i IT kompanija Thales – njihova aplikacija za pametne telefone Citadel "namijenjena je profesionalcima" te ima većinu poznatih opcija kao i najpopularnije aplikacije za dopisivanje, uključujući i enkripciju glasovnih poziva i dijeljenja datoteka.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li državna aplikacija koja se trenutno razvija biti popularna među Francuzima ili će se oni držati provjerenih platformi koje godinama koriste poput WhatsAppa, Telegrama, Vibera, Facebookova Messengera i drugih.

Posljednjih dana Telegram ima velikih problema u Rusiji u kojoj je blokiran jer službama sigurnosti nisu htjeli omogućiti pristup tajnim porukama korisnika. Ruske službe sigurnosti htjele su pristup porukama zbog zaštite od terorizma, no šef Telegrama Pavel Durov poručio im je kako privatnost nema cijenu.

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti