Strašni detalji: Zbog ovisnosti o igrama maloljetnik se jako udebljao, napustio školu, izgubio prijatelje, postao depresivan i tjeskoban

U tužbi se navodi kako gamerske kompanije namjerno koriste različite metode kako bi od djece razvile ovisnike o igrama i iz njih izvukle što više novca.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.11.2023. / 09:16

Videoigre (Foto: Getty Images)

Današnja tehnologija, bilo da je riječ o pametnim telefonima, tabletima ili igraćim konzolama, nosi i određenu opasnost od stvaranja ovisnosti. To se pogotovo može reći za mlađe generacije, iako se i oni stariji teško mogu odvojiti od ekrana te imaju strah od propuštanja (FOMO) novih informacija, vijesti, obavijesti na društvenim mrežama i slično.

Ovisnost o pametnom telefonu, ilustracija Parlamentarci zavapili: Trebaju nam nova pravila protiv ovisnosti o društvenim mrežama i internetu

Posebno velikih problema mogu imati gameri, kojima su danas dostupne brojne fantastične igre u kojima satima mogu uživati, a da se ne pomaknu sa stolice ili kauča. Mladi se lako mogu navući na takve igre i zbog ovisnosti zapostaviti školske obveze i stvaran svijet, pa su konstantno nenaspavani i dekoncentrirani. Njihova ovisnost odražava se i na roditelje, s kojima su česte prepirke o količini vremena koje provode pred ekranima igrajući igre. Jedna majka iz Arkansasa odlučila je rješenje za probleme svoga sina, odnosno njegovu ovisnost potražiti pravnim putem, i to upravo od kompanija koje su razvile neke od najpopularnijih igara i koje ona smatra izravno odgovornim za ovisnost njezina maloljetnog sina te brojne negativne posljedice na njegovo zdravlje i život.

Ona je podigla tužbu protiv čak pet kompanija - Activision Blizzarda, Microsofta, Epic Gamesa, Electronic Artsa i Ubisofta - zato što koriste predatorske metode monetizacije te dizajn, algoritme i marketing koji sadrži opcije i tehnologije koje stvaraju ovisnost, a usmjereni su prvenstveno prema maloljetnicima. U tužbi se posebno naglašavaju nemar i odgovornost gamerskih kompanija jer nisu informirali potrošače o potencijalnoj ovisnosti koje mogu izazvati igre, dok ih reklamiraju maloljetnicima i pri tome ih potiču na potrošnju preko mikrotransakcija.

Zbog te ovisnosti, za koju njegova majka krivi gamerske kompanije, njezin je sin dnevno proveo oko 13 sati igrajući igre poput Fortnitea, Call of Dutyja, Battlefielda i Rainbow Sixa. Također, ponekad je bez znanja roditelja još više igrao te trošio novac na mikrotransakcije u igrama.

Digitalna detoksikacija, ilustracija Učinite nešto dobro za sebe: Uvedite digitalnu detoksikaciju i zonu bez tehnologije

Posljedice su dugotrajnog igranja, kako se navodi u tužbi, iznimno ozbiljne i opasne. Osim fizičke boli poput boli u rukama, laktu i ramenima, njezin je sin imao problema s "morbidnom pretilošću", upao je u depresiju, nije išao u školu, a kada je išao, imao je loše ocjene. Također, izgubio je interes za druge hobije i sportove, ostao je bez prijatelja, imao je problema s izljevima bijesa, ljutnje i drugim ispadima, a spominje se i emocionalni stres, tjeskoba, bol i patnja. Zbog tih su problema išli na različita savjetovanja, uzimao je lijekove i pohađao personaliziran obrazovni program. Obitelj tužbom od spomenutih kompanija traži financijsku odštetu.

Izvor: Kotaku
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti