Stručnjaci se slažu: Ovu biste aplikaciju trebali obrisati u 2023. godini

Prema nekim procjenama, na pametnom telefonu imamo instaliranih u prosjeku više od 80 aplikacija, koristimo otprilike devet dnevno, odnosno ukupno 30 mjesečno, a jednu biste aplikaciju mogli bez problema obrisati.

Martina Čizmić | 27.12.2022. / 14:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Početak nove godine izvrsno je vrijeme da se krene s nekim novim (i zdravim) navikama. To se ne odnosi samo na zdravu prehranu i vježbanje, već i na naše digitalne živote. Uz to što je dobro baciti oko na računala i pametne telefone te obrisati dokumente (fotografije, GIF-ove, videa) koji vam više ne trebaju te napraviti sigurnosne kopije, nije loše ni napraviti reviziju aplikacija koje koristite.

Za neke možda niste ni svjesni da ih imate instalirane na svojem računalu ili pametnom telefonu jer ih nikad niste ni otvorili ili se skrivaju u folderima koje ignorirate. Druge ste pak instalirali i koristili jedno vrijeme, ali nakon toga postale su beskorisne i jednostavno ih niste obrisali.

Slika nije dostupna Meta pristala na nagodbu u slučaju Cambridge Analytice: Ovo je iznos koji će platiti

Čak i ako vam se ne da raditi reviziju svih aplikacija koje imate na svojem pametnom telefonu, a prema nekim procjenama imamo ih instaliranih u prosjeku više od 80, koristimo otprilike devet dnevno, odnosno ukupno 30 mjesečno, jednu biste aplikaciju mogli bez problema obrisati. 

Među svim tim aplikacijama jedna posebno ugrožava privatnost i sigurnost podataka koje pohranjujete na pametnom telefonu. Stručnjaci za računalnu sigurnost slažu se kako bi tu aplikaciju definitivno trebalo ukloniti s naših pametnih telefona, a radi se o Facebooku.

Mlađi korisnici pametnih telefona vjerojatno nemaju profil na Facebooku i nikad nisu (osim slučajno) uključili tu aplikaciju. No, stariji je koriste svakodnevno.

Slika nije dostupna Opomena za Metu: Europska komisija ih drži na oku i prijeti kaznom

Facebook je (još uvijek) najpopularnija društvena mreža, koja je prisutna više od desetljeća. Također, to je jedna od najkorištenijih aplikacija na pametnim telefonima i tabletima, ističe Kurt Uhlir, svjetski priznat govornik i stručnjak za marketing. Što više ljudi koristi društvene mreže poput Facebooka, tvrtke postaju sve snažnije, što može naštetiti privatnosti njihovih korisnika.

Kako Uhlir pojašnjava, Facebook prikuplja veliku količinu podataka o tome kako korisnici koriste aplikaciju, koje stranice korisnici najviše posjećuju i koje objave dobivaju najviše pozornosti.

Ti podaci mogu se iskoristiti za plasiranje oglasa, što znači da čak i ako ne želite vidjeti takve oglase, oni će se pojaviti na vašem zidu, dodaje Uhlir.

Osim toga, Facebook pohranjuje ogromnu količinu podataka o samom korisniku, a što s tim podacima potom radi, u potpunosti je izvan kontrole korisnika.

Instagram Zaposlenici Mete primali su mito i hakerima davali pristup korisničkim računima Facebooka i Instagrama

Postavlja se pitanje brine li Facebook o interesima svojih korisnika kad se govori o zaštiti osobnih podataka, dodaje Uhlir.

Facebook je u svojoj povijesti imao nekoliko velikih sigurnosnih propusta, poput prodaje podataka milijuna korisnika trećim stranama, a da korisnici nisu o tome bili informirani.

Iako je Facebook i dalje jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu, sigurnosni propusti na toj platformi mogu se svakodnevno pronaći. Čak i ako ste veoma oprezni i ne dijelite financijske ili osjetljive informacije, činjenica je da je hakerima veoma jednostavno ostvariti pristup do vaših povjerljivih razgovora i objava, što u konačnici može biti štetno za korisnike, ističe stručnjak za računalnu sigurnost Garrett Yamasaki.

Ako želite zaštititi svoju privatnost, a ipak nastaviti koristiti Facebook, to još uvijek možete (u određenoj mjeri). Naime, ako samo uklonite aplikaciju s pametnog telefona, vaš će račun i dalje biti aktivan, a moći ćete mu pristupiti putem internetskog preglednika. To znači da nećete dobivati obavijesti o novim objavama prijatelja ili stranica koje pratite, ali isto tako od vas će tražiti malo više truda prilikom korištenja.

Slika nije dostupna Irski regulator odredio novu paprenu kaznu za Facebook zbog kršenja pravila privatnosti

Želite li pak u potpunosti raskrstiti s Facebookom i u novu godinu ući "lakši" za jedan račun na društvenim mrežama, savjetujemo da prije nego što obrišete aplikaciju od Facebooka zatražite sve podatke koje imaju o vama.

Na svojem računu na Facebooku uđite u Postavke/Settings (u desnom gornjem kutu na računalu) i tamo odaberite Privatnost/Privacy. Potom skrolajte po stranici do opcije Preuzmite svoje informacije u svako doba/Download your information anytime. Nakon toga Facebook će vas voditi korak po korak što sve trebate napraviti.

Kad ste jednom preuzeli svoje podatke (a tu spadaju i fotografije i videa i objave koje ste tijekom godina nakupili), možete krenuti s procesom gašenja i brisanja svojeg računa.

Kliknite na poveznicu i Facebook će vam korak po korak objasniti što i kako napraviti. Treba imati na umu da vam Facebook nudi dvije opcije - brisanje računa ili njegovu deaktivaciju. Računi koji su deaktivirani nisu aktivni, ali su svi podaci povezani s njima i dalje su prisutni. To znači da se uvijek možete vratiti ako se predomislite.

Računi koji su obrisani u potpunosti su obrisani i ne mogu se vratiti.

Izvor: Yahoo

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti