Stručnjak otkriva je li Hrvatska u opasnosti zbog Černobila te poručuje: "Nadamo se da ruska strana zna što to znači"

Oštećena je i nuklearka u Černobilu! Ukratko - ostala je bez struje. Rusi tvrde da je sve pod kontrolom. Od jedne černobilske katastrofe Europa je već strahovala, treba li i od moguće druge otkrio je za Dnevnik Nove TV Tonči Tadić, stručnjak s instituta Ruđer Bošković.

Dnevnik.hr | 09.03.2022. / 19:44

Galerija

No, problemi u Černobilu nisu jedini! Rusija optužuje da su američki stručnjaci u Ukrajini upravljali vojnim biološkim programom koji je uključivao smrtonosne patogene poput kuge i antraksa. Moskva tvrdi kako posjeduje dokumente da su ukrajinske vlasti nakon invazije naredile uništenje patogena. Od SAD-a traži transparentnost, a Washington optužbe naziva apsurdnima.

Tonči Tadić viši znanstveni suradnik s instituta Ruđer Bošković komentirao je za Dnevnik Nove TV koliko elektrana može izdržati bez struje.

Elektrana u Černobilu sastoji se od četiri reaktora - jedan je 'onaj', koji je eksplodirao. On je sada pod planinom betona. Ostala tri reaktora radila su do 200., a 2001. godine je iz njih izvučeno svo nuklearno gorivo. Sada nije niti jedan aktivan. Nestanak struje znači nestanak napajanja za detektore zračenja unutar sarkofaga i oko njega - i to je problem. Drugi problem je što je kilometar od toga mokri bazen sa istrošenim gorivom iz ostala tri reaktora, koji se hladi pumpama koje rade na struju. Trenutno te pumpe dobivaju pogon iz dizel agregata kojeg su, ako se ne varam, proizvodili baš u Hrvatskoj, naveo je.

Na ruskim okupacijskim snagama je da osiguraju napajanje za pumpe i senzore zračenja ili osiguraju dizel za generatore. Ako ne bude struje, u idućih 48 sati će stvar funkcionirati, a tada će se bazen isušivati i može doći do emisije radioaktivnih čestica. Nadamo se da ruska strana zna što to znači. Ne bih htio raditi nikakvu paniku oko toga, rekao je.

Objasnio je da to znači da će radioaktivnost biti povišena u tom području. To nije požar nuklearke kao što je onaj bio. To je krug oko same elektrane, unutar prostora, ne 10 kilometara dalje, dodao je.

Naveo je da se nada da Rusi znaju da bi prvenstveno njihovi vojnici bili u opasnosti, koji su sada tamo, ali i ukrajinski zaposlenici. Ono što je zabrinjavajuće jest što ukrajinski zaposlenici koji su ostali tamo, pod ruskim puškama, nisu dobili zamjenu.

Slika nije dostupna Oglasila se nadležna tijela Hrvatske i Slovenije, prate situaciju u Černobilu: "Dosad nije bilo naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš"

Slika nije dostupna Rusija napada i zauzima ukrajinske nuklearke: Koliko ih Ukrajina ima, kolike su šanse da ih izgubi i prijeti li nova "černobilska" havarija?

Odgovorio je i na pitanje koliko bi Hrvatska bila u opasnosti da počne curenje iz nuklearke. Nikako. To s nama nema nikakve veze. Sve će biti locirano u krugu nuklearke, dodao je.

I Hrvatska u susjedstvu ima dvije nuklearke u Sloveniji i Mađarskoj -Krško i Pakš. Obje elektrane su testirane i provjerene. Nema razloga za brigu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti