Stupila na snagu pravila o uspostavi EU digitalnog identiteta: Evo što to znači, od kad se primjenjuje i čemu služi

EU novčanik za digitalni identitet promijenit će digitalnu identifikaciju jer Europljanima nudi svu praktičnost mobilnih aplikacija, no uz kontrolu nad osobnim podacima.

Martina Čizmić | 21.05.2024. / 16:05

Digitalni identitet, ilustracija (Foto: Getty Images)

 

 

I službeno je. Na snagu su stupila pravila o uspostavi europskog digitalnog identiteta. Time će se omogućiti da svi građani i stanovnici EU-a 2026. imaju koristi od osobne europske novčanike za digitalni identitet.

Europski novčanik za digitalni identitet, koju izdaju sve države članice EU-a u obliku mobilne aplikacije, omogućit će, ističu iz Europske komisije, potpunu sigurnost identifikacije na internetu za javne i privatne internetske usluge diljem Europe.

Digitalni identitet, ilustracija EU je napravila prvi korak prema razvoju digitalnog identiteta europskih građana

 

Ovo je važan korak u razvoju EU-ovog novčanika za digitalni identitet. Za otprilike dvije godine svaki Europljanin moći će sigurno upravljati osobnim digitalnim dokumentima i pristupiti javnim i privatnim internetskim uslugama uz potpunu kontrolu osobnih podataka iz osobne mobilne aplikacije koja se dobrovoljno nudi europskim građanima i stanovnicima, istaknula je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba.

 

EU-ov novčanik za digitalni identitet revolucionirat će način na koji europski građani i poduzeća surađuju s internetskim uslugama neometanim integriranjem praktičnosti, sigurnosti i privatnosti. Zahvaljujući transparentnom i sigurnom okviru tim inovativnim rješenjem osigurava se zaštita naših osobnih podataka u digitalnom svijetu, dodao je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Podsjetimo, EU novčanik za digitalni identitet promijenit će digitalnu identifikaciju jer Europljanima nudi svu praktičnost mobilnih aplikacija, no uz kontrolu nad osobnim podacima. Svaki korisnik novčanika moći će se koristiti internetskim uslugama, dijeliti digitalne dokumente kao što su mobilna vozačka dozvola ili e-recept, otvoriti bankovne račune ili vršiti plaćanja uz potpunu kontrolu nad osobnim podacima.

Slika nije dostupna Može li digitalni identitet zamijeniti klasične dokumente?

Komisija je već uložila 46 milijuna eura iz programa Digitalna Europa u četiri velika pilot-projekta kako bi testirala EU-ov novčanik za digitalni identitet u svakodnevnoj upotrebi, uključujući mobilnu vozačku dozvolu, e-zdravstvo, plaćanja te obrazovanje i stručne kvalifikacije, a upravo je objavljen drugi poziv za opsežne pilot-projekte za uvođenje novčanika.

Nakon stupanja na snagu novih pravila Komisija će pripremiti provedbene akte kako bi osigurala da svi digitalni novčanici imaju jednako visoku razinu sigurnosti i zaštite podataka te da neometano funkcioniraju u cijelom EU-u.

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je svojim stanovnicima omogućila korištenje digitalne putovnice, kao ravnopravnog dokumenta klasičnoj papirnatoj putovnici. 

Osobna iskaznica, ilustracija - 1 MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti