Svemir je postao bojno polje nakon što je Izrael uspješno presreo balistički projektil na visini višoj od 100 kilometara

Izraelski proturaketni obrambeni sustav Arrow presreo je balistički projektil izvan Zemljine atmosfere, čime je svemir i efektivno posto novo bojno polje u sukobima.

Branimir Vorša | 07.11.2023. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemir je evoluirao u novu arenu sukoba nakon izraelskog uspješnog presretanja "zračne prijetnje" izvan Zemljine atmosfere. Izraelska vojska (IDF) potvrdila je da je njihov proturaketni obrambeni sustav Arrow presreo raketu zemlja-zemlja iznad Crvenog mora, koju su navodno lansirali jemenski Huti, pobunjenici koje podržava Iran. Raketa je prešla gotovo 1600 kilometara od Jemena, vjerojatno preko Kármánove linije (100 kilometara iznad tla), koja označava granicu između Zemljine atmosfere i svemira.

Huti priznali napade na Izrael

Detalji R-36M2 ICBM rakete - 5 Rusi nonšalantno otkrili neviđene detalje Sotone, jedne od svojih najubojitijih interkontinentalnih balističkih raketa

Yahya Saree, vojni glasnogovornik Huta, izjavio je da je ovo njihov treći napad na Izrael te je obećao daljnje napade dok izraelska agresija ne prestane, misleći pritom na tekući sukob s Hamasom u pojasu Gaze. Izrael je upotrijebio sustav protuzračne obrane Arrow prvi put od početka sukoba s Hamasom, započetog kada su Hamasovi militanti pokrenuli iznenadni napad na Izrael, što je dovelo do brojnih izraelskih žrtava i talaca.

Od izbijanja sukoba više od 8300 osoba, uključujući mnoštvo djece, izgubilo je živote u Gazi koja je pod kontrolom Hamasa, prema službenim podacima. Uključivanje jemenske vojske Huta 31. listopada dodalo je još jednu dimenziju sukobu Izraela i Hamasa jer su slali bespilotne letjelice i projektile na Izrael, što je navelo IDF da upotrijebi raketni sustav "ubojica projektila" Arrow 3.

Kako radi sustav Arrow 3?

Sustav Arrow, razvijen u suradnji sa Sjedinjenim Državama, pokazao je svoju sposobnost presretanja balističkih projektila izvan Zemljine atmosfere obranom od balističkog napada Huta. Taj sustav ima hipersonične sposobnosti i štiti strateške lokacije i gusto naseljena područja, čak se i suprotstavlja prijetnjama dugog dometa, koje potencijalno nose oružje za masovno uništenje.

Koristeći tehnologiju hit-to-kill, projektil sustava Arrow 3 kreće se prema procijenjenoj točki presretanja kako bi uništio nadolazeće projektile. Identificira neprijateljsku bojnu glavu i napada je u neposrednoj blizini.

Napad Huta vjerojatno je uključivao laserski navođenu raketu dugog dometa Barkan 3, izbjegavajući druge obrambene sustave i zahtijevajući korištenje izraelskog sustava Arrow. Boaz Levy, izvršni direktor i predsjednik Israel Aerospace Industriesa, pohvalio je naprednu tehnologiju sustava Arrow za obranu od projektila na različitim udaljenostima.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske, priznao je prijetnju Huta, ali je naglasio usredotočenost Izraela na sukob s Hamasom tvrdeći da će Izrael izabrati vrijeme i mjesto za djelovanje kao odgovor na takve incidente.

Prijetnja širenja sukoba

Slika nije dostupna Sjeverna Koreja ispalila osam projektila, neki od njih imali promjenjivu putanju koja aktivno izbjegava protuzračnu obranu

Huti pobunjenici sebe smatraju dijelom Osovine otpora, koalicije koju čine šijitske muslimanske frakcije u Iraku, koje podržava Iran i libanonska skupina Hezbolah. Oni su uključeni u dugotrajni sukob s koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom od 2015. godine, sa značajnim posljedicama, uključujući napade na strateška dobra u Zaljevu, posebno na energetske objekte Saudijske Arabije.

Dodavanje još jedne skupine koju podupire Iran i uključene u neprijateljstva protiv Izraela eskalira situaciju, što pojačava zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao zahvatiti širi Bliski istok. Izrael se sada suočava s prijetnjama iz više smjerova, uključujući Hamas na istoku, Hezbolah na sjeveru, Sirijske nacionalne obrambene snage na zapadu i jemenske pobunjenike Hute s juga.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti