Svi se igraju: Videoigre su postale omiljena zabava tijekom pandemije

Videoigre su postale omiljeno sredstvo za zabavu, opuštanje, ali i povezivanje s drugima.

Martina Čizmić | 01.12.2020. / 17:31

Igranje videoigara (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Pandemija je ljudima otkrila nove načine zabave. Neki su odlučili vrijeme koje su morali provesti kod kuće iskoristiti za čitanje knjiga, neki za slikanje, učenje novog stranog jezika ili pak za učenje sviranja nekog glazbenog instrumenta.

No, velik se broj ljudi, u potrazi za zabavom, okrenuo igranju videoigara. Uz to što pružaju sate zabave, videoigre su se pokazale i kao izvrstan način povezivanja s drugim ljudima koji imaju slične interese i nalaze se u sličnoj situaciji.

Gaming, ilustracija Iznenađujući rezultati istraživanja: Ljudi koji igraju videoigre su - sretniji

Iako se većinom igranje videoigara smatralo zabavom za djecu i mlade, sve više odraslih provodi svoje slobodno vrijeme uz igraće konzole ili videoigre na mobilnim uređajima i računalima.

Istraživanje koje je provela NPD Grupa pokazalo je kako su videoigre privlačne svim dobnim skupinama. Tako su igrači u dobi od 45 do 54 godina u proteklih šest mjeseci proveli gotovo 60 posto više vremena igrajući videoigre nego godinu ranije. Istovremeno igrači u dobi od 55 do 64 godina igrali su gotovo 50 posto dulje.

Zanimljivo je da su i umirovljenici otkrili (ili da kažemo ponovno otkrili) čari igranja. Tako se vrijeme koje stariji od 65 provode igrajući videoigre povećalo za 45 posto.

Gaming, ilustracija Videoigre su omiljene u cijelom svijetu, no ove stvari o njima sigurno niste znali

Bez obzira o kojoj se dobnoj skupini igrača radi, povećanje je vidljivo na svim platformama.

Posebno je snažan rast zabilježen na mobilnim platformama jer su najdostupnije širokoj populaciji. Konzole su također zabilježile značajan rast, dijelom jer su ih obitelji birale za zajedničko igranje, ali su bile i prvi izbor onih koji su željeli igrati s drugima online, ističu iz NPD Grupe.

Ukupno gledano, u prošlih šest mjeseci ispitanici su igrali 26 posto više i dulje. 

Glavno je pitanje hoće li se takav rast nastaviti i kad pandemija završi? U NPD Grupi uvjereni su da je pandemija samo ubrzala već vidljiv trend sve veće popularnosti videoigara.

Gaming, ilustracija Karantena potaknula tinejdžere da više igraju videoigre, ali kod nekih stvorila i ovisnost

Ako je to slučaj, industrija videoigara nastavit će bilježiti rast bez obzira na prestanak pandemije. No, ako to nije slučaj, mogli bismo vidjeti nagli pad i broja igrača i duljine igranja, prije no što opet zabilježimo lagani rast, istaknuli su iz NPD Grupe.

 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti