Tesla iz sigurnosnih razloga povlači čak 54 tisuće vozila, sporna softverska opcija mogla bi mnogima prouzročiti poteškoće

Američki proizvođač električnih automobila Tesla će povući oko 54 tisuće vozila sa softverom koji vozačima nudi opciju usporavanja na križanju, unatoč znaku ''stop''.

S. Ke. | 01.02.2022. / 18:16

Tesla (Foto: AFP)

Tesla će povući 53.822 električna vozila iz sigurnosnih razloga. Bežično će ažurirati softver i blokirati opciju usporavanja umjesto zaustavljanja na znak ''stop'', prenosi Reuters.

Nacionalna uprava za sigurnost u prometu na autocestama (NHTSA) priopćila je da povlačenje pokriva neka vozila modela S i modela X 2016. do 2022. godine, modela 3 iz 2017.- 2022. i modela Y 2020. i 2022. NHTSA je rekao da značajka poznata i kao FSD Beta može omogućiti vozilima da putuju kroz raskrižje za zaustavljanje u cijelom smjeru bez da se prethodno zaustave.

Prošlog tjedna su iz Tesla rekli da se broj FSD beta vozila u Sjedinjenim Državama povećao na gotovo 60.000 s nekoliko tisuća na kraju rujna. Tesla testira poboljšanu verziju svog softvera za automatiziranu vožnju na javnim cestama, ali proizvođač automobila i regulator kažu da te značajke ne čine automobile autonomnima.

Slika nije dostupna Rigorozni njemački pregledi vozila otkrili koji je najgori, a koji najbolji električni automobil

Slika nije dostupna Mladi Nijemac otkrio sigurnosni propust u Teslinim automobilima: Mogao sam vidjeti gdje se automobil nalazi i upaliti ga bez ključa

Napomenuli su i da do 27. siječnja nisu dobili informacije o zahtjevima za odštetom, sudarima, ozljedama ili smrtnim slučajevima povezanim s opozivom vozila sa spornom opcijom "usporavanja".

U kolovozu je NHTSA otvorila službenu sigurnosnu istragu Teslinog sustava zbog autopilota u 765.000 američkih vozila nakon desetaka sudara u kojima su sudjelovali Teslini modeli i vozila hitne pomoći. I ta istraga ostaje otvorena. Iz tvrtke se još nisu očitovali o ovom slučaju.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti