TikToku prijeti zabrana u SAD-u, a Zuckerberg već ima kopiju s kojom kreće u osvajanje Amerike i svijeta

Facebookova kopija TikToka implementirana je u Instagram i trenutačno je dostupna u nekoliko zemalja, no uskoro bi se trebala pojaviti na više od 50 tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.07.2020. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na sličan način na koji je politika zaustavila Huawei, mogla bi zaustaviti i uspon TikToka. Društvena mreža, odnosno aplikacija koja je osvojila stotine milijuna korisnika, ponajviše mladih, nedavno je zabranjena u Indiji, a sličan scenarij prijeti im i u SAD-u. Razlog je što je TikTok kineski proizvod, što se ne sviđa političarima koji smatraju da samim time predstavlja sigurnosni rizik te bi se podaci o korisnicima mogli dijeliti s kineskom vladom.

Slika nije dostupna Novi udar na Kinu: Amerikanci razmišljaju o zabrani kineskih aplikacija, uključujući i iznimno popularni TikTok

Nakon što je TikTok zabranjen u Indiji, u toj zemlji pojavili su se brojni indijski klonovi, a svoju šansu tu je vidio i Mark Zuckerberg. Još i prije zabrana Instagram je krenuo u napad na TikTok počevši s razvojem opcije Instagram Reels, koja je implementirana u samu društvenu mrežu, a odnedavno je dostupna u Indiji.

Reels, dakle, nije posebna aplikacija, već je riječ o opciji unutar Instagrama za snimanje i objavu kratkih videozapisa u trajanju do 15 sekundi za čije su stvaranje dostupni različiti zanimljivi alati, kako bi video bio što kreativniji. Korisnici mogu Reels videozapise objaviti na glavnom feedu ili kao priče na Instagramu, ali i javno unutar Explore taba kako bi bili dostupni većem broju korisnika (ne samo pratiteljima) te kako bi mogli postati viralni.

Prije Indije Reels je predstavljen u Brazilu, ali i na nekim europskim tržištima, a ovaj tjedan iz Facebooka su najavili skorašnju globalnu ekspanziju. Nova mogućnost Instagrama tako će biti dostupna u SAD-u i Velikoj Britaniji, kao i na više od 50 drugih tržišta, no nisu objavili o kojim se državama radi, pa ćemo morati sačekati još koji tjedan kako bismo saznali o kojim je tržištima riječ.

Slika nije dostupna Mladi su opsjednuti ovom aplikacijom: Uskoro bi TikTok mogli koristiti više i od YouTubea

Kao što je poznato, Facebooku i Instagramu kopiranje popularnih opcija s drugih aplikacija i servisa nije nepoznato, što najbolje možemo vidjeti na primjeru priča (Stories) koje je popularizirao Snapchat, a kopirao Facebook.

Izvor: NBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti