Totalno drukčiji od drugih: Asus predstavio jedinstveni prijenosnik s dva ekrana

Na dva ekrana Asusova ZenBooka Pro Duo bez problema se mogu pokrenuti tri aplikacije te novinari za ovaj prijenosnik kažu da je "san za multitaskere".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2019. / 12:05

Asus ZenBook Pro Duo (Foto: Asus)

Iako većina ljudi danas koristi prijenosna računala sličnog dizajna koja se sastoje od tipkovnice s donje strane i ekrana na gornjem dijelu, posljednjih godina sve više kompanija eksperimentira s dizajnom i izgledom laptopa kako bi korisnicima omogućili drukčije i jedinstveno iskustvo korištenja prijenosnika. Upravo tako možemo nazvati i novi Asusov ZenBook Pro Duo – jedinstvenim, jer nudi jedan novi i prilično zanimljiv način korištenja računala.

Microsoft Surface proizvodi (Foto: Microsoft) Microsoft predstavio novu generaciju računala Surface

Najvažnija stvar novog Asusova računala jesu dva ekrana – klasični 15-inčni OLED ekran omjera stranica 16:9 (4K rezolucija), dok se na donjem dijelu iznad tipkovnice nalazi, kako su ga nazvali u Asusu, ScreenPad Plus. Riječ je o ekranu omjera stranica 32:9 koji se može koristiti kao i klasičan ekran te se najbolje može iskoristiti kada se na njemu pokrenu dvije aplikacije jedna pored druge. Tako dok na glavnom ekranu surfate ili radite, na donjem možete pratiti utakmicu, pokrenuti Spotify, gledati vremensku prognozu i slično. Na Engadgetu su naglasili kako ovaj prijenosnik predstavlja "san za multitaskere" te da bi mogao biti zanimljiv programerima i primjerice profesionalcima u videoindustriji kojima dodatni prostor na ekranu uvijek dobro dođe pri uređivanju videozapisa itd. Također, dodatni ekran može se koristiti zajedno s glavnim ekranom tako da je aplikacija, tj. slika produžena na oba ekrana, što je zanimljiva i korisna opcija.

Novinari koji su nakratko isprobali ovo računalo hvale način na koji je Asus iskoristio dva ekrana na koja se, nakon kratkog perioda učenja komandi i prebacivanja aplikacija, lako naviknuti. Trackpad je smješten pored tipkovnice desno te je za njegovo korištenje također potreban kratak period navikavanja, a sama tipkovnica odlično je napravljena i kada se ekran otvori, blago se podigne, što olakšava tipkanje.

Project Precog (Foto: Asus) Asus predstavio futuristički laptop s dva ekrana i umjetnom inteligencijom

Hardverski, ZenBook Pro Duo radit će na Intelovim procesorima – najjači model imat će ugrađen procesor Core i9 i Nvidijinu RTX 2060 grafiku, ima četiri mikrofona koja će vas slušati i s kojima možete razgovarati s Alexom i Cortanom (o tome slušaju li glasovni asistenti korisnike, upozorit će ih plava lampica), a od ostalih opcija treba još izdvojiti Thunderbolt 3 priključak, HDMI izlaz, priključak za slušalice itd. Osim ovog modela, Asus priprema i prijenosnik s 14-inčnim ekranom i nešto slabijim hardverom, a cijene obaju modela još nisu poznate (naravno, neće biti jeftini), dok ih na tržištu očekujemo tijekom trećeg kvartala ove godine.

Izvor: Engadget
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti