Troje astronauta vratilo se iz svemira nakon više od 200 dana

Troje astronauta u svemiru je provodilo znanstvene pokuse koji nisu izvedivi na Zemlji.

Martina Čizmić | 17.04.2020. / 14:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dvoje američkih astronauta i ruski kozmonaut uspješno su se vratili na Zemlju u petak nakon dovršetka misije koja je na Međunarodnoj svemirskoj stranici trajala više od 200 dana.

Kod kuće, sigurni i zdravi, objavila je američka svemirska agencija NASA u priopćenju.

Američki astronaut Andrew Morgan proveo je 272 dana u svemiru, a njegova sunarodnjakinja Jessica Meir i Rus Oleg Skripočka 205 dana, navodi NASA. Vratili su se u ruskoj svemirskoj kapsuli koja se spustila padobranom u Kazahstan.

Rusija održava svemirske letove s kozmodroma Bajkonur u susjednom Kazahstanu izgrađenom u sovjetsko doba. Kapsula Sojuz sletjela je jugoistočno od grada Dzhezkazgana, a potom je posada helikopterom prebačena u Bajkonur.

Međunarodna svemirska stanica kruži na visini od 400 kilometara iznad površine Zemlje i njome zajednički upravljaju uglavnom američke i ruske posade koje provode znanstvene pokuse koji nisu izvedivi na površini planeta. Tako se proučavaju učinci bestežinskog stanja na ljudski organizam, uključujući kretanje tekućina i rad srčanog tkiva.

Sve što saznamo pomoći će nam u odlasku na Mjesec i Mars, kazao je američki astronaut Chris Cassidy prije nego što je s dvojicom ruskih kolega prošli tjedan stigao na stanicu.

Cassidy je na zapovjednoj poziciji zamijenio Skripočku i na Međunarodnoj svemirskoj stanici provest će 196 dana s ruskim kozmonautima Anatolijem Ivanišinom i Vanom Vagnerom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti