Trudnice bi jednim cjepivom mogle zaštititi sebe i svoje dijete od opasnog respiratornog virusa koji je punio bolnice ove zime

FDA je početkom ovog mjeseca odobrio prvo cjepivo protiv RSV-a na svijetu, koje proizvodi GsK i koje je namijenjeno starijim osobama.

Martina Čizmić | 19.05.2023. / 11:32

Cjepivo protiv RSV-a
Cjepivo protiv RSV-a (Foto: DNEVNIK.hr)

Respiratorni sincicijski virus (RSV), zbog kojeg su brojna djeca, ali i odrasli, završili na liječenju u bolnici, uskoro bi mogao predstavljati manju opasnost za one najranjivije.

Naime, savjetodavni odbor američkog FDA-a dao je preporuku za odobrenje za cjepivo namijenjeno trudnicama koje bi od RSV-a trebalo štititi i majku i dijete. Radi se o prvom cjepivu protiv RSV-a takve vrste, koje je tijekom međunarodnih studija pokazalo visoku učinkovitost.

Cjepivo protiv RSV-a Uskoro stiže cjepivo protiv RSV-a, bolesti koja je ove zime punila bolnice

Primjena je relativno jednostavna. Cjepivo se u obliku injekcije daje trudnici između 24. i 36. tjedna trudnoće kako bi se razvila protutijela koja se bore protiv RSV-a, a koja prolaze kroz posteljicu. Rezultati studije pokazali su učinkovitost cjepiva u sprječavanju teških oblika RSV-a u čak 82 % slučajeva tijekom prva tri mjeseca bebina života. Cjepivo je tri mjeseca kasnije još uvijek imalo razinu učinkovitosti od 69 posto.

Pfizer, koji je razvio cjepivo, objavio je kako bi, ako se dovoljno trudnica cijepi, ovo cjepivo moglo spriječiti čak 20 tisuća hospitalizacija dojenčadi godišnje. Također, dodali su kako nema znakova ozbiljnijih problema kod žena koje su primile cjepivo. FDA je zatražio detaljnije istraživanje o tome je li cjepivo možda uzrokovalo prijeveremeni porod kod nekih trudnica. Rezultate tih dodatnih istraživanja uzet će u obzir pri davanju konačne odluke o odobrenju cjepiva.

Savjetnici FDA-a već su preporučili odobravanje Pfizerova cjepiva za starije osobe, a očekuje se da će agencija donijeti odluku do kraja mjeseca. Hoće li se ista injekcija koristiti kod trudnica, bit će posebna odluka FDA-a, koja se očekuje u kolovozu.

Dijete u bolnici, ilustracija Kako uočiti simptome respiratornog sincicijskog virusa u djece

Podsjetimo, FDA je početkom ovog mjeseca odobrio prvo cjepivo protiv RSV-a na svijetu, koje proizvodi GsK i koje je namijenjeno starijim osobama. Zasad nije dostupno cjepivo protiv RSV-a za djecu, ali u Pfizeru intenzivno rade na njegovu razvoju te su najavili kako bi ga uskoro trebali početi testirati.

Cjepiva nisu jedini napredak borbi protiv RSV-a. Visokorizična dojenčad u SAD-u može dobiti mjesečne doze zaštitnog lijeka tijekom sezone RSV-a. Europski regulatori nedavno su odobrili prvu opciju lijeka s jednom dozom, tvrtke Sanofi i AstraZeneca, otvarajući tu vrstu zaštite većem broju dojenčadi. Savjetnici FDA-a raspravljat će i o tom lijeku sljedeći mjesec.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti