Da bi online-trgovanje bilo još sigurnije, Europska unija priprema jače kontrole. Pobrinut će se za one koji nisu zadovoljni kupljenim, ali i za bolju informiranost potrošača. Komisija je poslala smjernice zemljama članicama. "Smjernice se odnose na čitav niz uredbi i direktiva koje će biti ustvari, kada se izglasaju na EU razini, prenesene na domaće zakonodavstvo", kaže Biljana Borzan, zastupnica u EU parlamentu.

Jedan je od posebnih problema skuplja dostava za hrvatske kupce. "Potrošač u Hrvatskoj kupuje određeni proizvod i plaća dostavu višestruko skuplje nego recimo potrošač u Njemačkoj. Također, na tržištu imamo vrlo velike nelogičnosti, npr. da na istoj relaciji, ali u dva raličita smjera dostava košta dva ili tri puta više", ističe Borzan.

Stoga se i tome treba stati na kraj. Na online-tržištu vrti se velik novac. U Europi je na godišnjoj razini riječ o 230 milijardi eura. Ipak, dio građana još uvijek zazire od takve kupnje, najviše zbog prevara kojih nije malo. Stručnjaci upozoravaju:

"Vaditi USB, ne dijeliti svoje lozinke s drugima, staviti kompleksnije lozinke, kompleksnije pinove i ono što je najbitnije, gdje najviše štete postoji – kad primate elektroničku poštu, ne klikati na bilo koje poveznice za koje niste sigurni i koje su od nekih nepoznatih pošiljatelja", kaže Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju