Twitter počinje s "ušutkavanjem" Trumpa i ostalih provokativnih političara

Kritičari su rekli da ta društvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tvitova političara, koji bi bili uklonjeni da ih je objavio običan korisnik.

Martina Čizmić | 28.06.2019. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Twitter je najavio da će, kako bi uspostavio ravnotežu između slobode izražavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tvitova koji krše njegova pravila, a dolaze iz važnih izvora kao što su političari.

Nova će se pravila primjenjivati slučaju političara i dužnosnika vlade koji imaju više od 100.000 sljedbenika.

Sada ćemo jasno označavati sve tvitove koji krše naša pravila korištenja, ali smo ih odlučili ostaviti zbog javnog interesa, rekao je Jack Dorsey, jedan od čelnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi bit će prekriveni upozorenjem, a korisnici će morati kliknuti na poveznicu kako bi ih vidjeli.

Kritičari su rekli da ta drustvena mreža nije činila dovoljno u nadzoru tvitova političara, koji bi bili uklonjeni da ih je objavio običan korisnik. Neki su od Twittera tražili da ukloni zajedljive tvitove predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i drugih političara, dok su Trump i drugi konzervativci optuživali IT kompanije da favoriziraju liberale.

Trump na Twitteru ima 61 milijun sljedbenika, a mnoge njegove objave završavaju u vijestima.

Bijela kuća nije htjela komentirati najavu kompanije.

Trumpov najstariji sin Donald Trump Jr. na svom je računu na Twitteru objavio poveznicu na najavu označavanja tvitova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: "Ako to mogu učiniti vođi slobodnog svijeta, zamislite što čine vama i vašem glasu!".

Slika nije dostupna Zašto američki predsjednik nikad neće biti blokiran na Twitteru?

Glasnogovornica Twittera rekla je da će o označavanju tvitova odlučivati ljudi, a ne umjetna inteligencija. Ako se utvrdi kršenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu odlučivat će timovi.

U određenim slučajevima u interesu je javnosti da ima pristup određenim tvitovima, iako bi inače kršili naša pravila, objavio je Twitter na svom blogu.

Stavit ćemo obavijest na koju ćete morati kliknuti prije no što vidite tvit kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnoću. Obavijest će se pojavljivati na vremenskoj crti računa i na drugim područjima, poput pretrage, najavio je Twitter.

Twitter je dodao da "ima slučajeva, poput izravnih prijetnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne može smatrati da su u javnom interesu".

Trump je u razgovoru za televiziju bez dokaza ustvrdio da Twitter "vrlo otežava ljudima da mi se pridruže na Twitteru i meni čine mnogo težim da pošaljem svoju poruku".

Strašno je to što radi Twitter, dodao je.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti