Zašto američki predsjednik nikad neće biti blokiran na Twitteru?

O tome tko je u pravu, a tko nije, na kraju će odlučivati sud - kako onaj pravi, tako i onaj javnosti.

Martina Čizmić | 30.07.2017. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi korisnici društvenih mreža trebali bi se držati osnovnih pravila koje te mreže postave. To su najčešće pravila vezana uz vrijeđanje, objavljivanje nepoćudnog materijala ili maltretiranje drugih korisnika. U protivnom društvene mreže zadržavaju pravo da takve, neposlušne korisnike, blokiraju. Prvo privremeno, a onda, ako ne promjene svoje ponašanje, i trajno.

No, čini se kako je jedna osoba iznad svih pravila. Barem na društvenim mrežama.

Naime, američki predsjednik Donald Trump u više je navrata svojim tweetovima izravno kršio pravila ponašanja na toj društvenoj mreži. I nije bio blokiran.

Da je Trumpa trebalo blokirati na Twitteru i onemogućiti mu da širi svoju, u najmanju ruku, spornu retoriku, pozivale su brojne organizacije za slobodu govora, medija, ali i obični korisnici.

Međutim, Twitter je ostao "gluh" na takve zahtjeve. Iako u samoj mreži nisu željeli komentirati pojedinačne profile, jer to nikad ne rade, šef Twittera Jack Dorsey još je u svibnju izjavio kako smatraju da je "veoma važno čuti direktno od vođa" što imaju za reći te im omogućiti direktnu i otvorenu raspravu s ljudima.

Profit ili sloboda govora

Osim što tvrde da Trump Twitter koristi za direktnu komunikaciju sa svojim biračima, a onda i neistomišljenicima, Twitter ima još jedan dobar razlog zašto ga pušta da radi što hoće. Novac.

Naime, dok god Trump piše što želi i mediji to prenose, Twitter dobiva besplatnu reklamu. Prepirke na Trumpovom profilu na Twitteru često privuku i nekoliko tisuća korisnika, a u Twitteru se nadaju kako bi moglo privući i nove korisnike.

No, za sad, čiste brojke ne idu u prilog toj filozofiji. Naime, broj novih korisnika je zanemariv, a dionica Twittera nikako da dosegne razinu po kojoj se prodavala na inicijalnoj javnoj ponudi. Čak je i prihod smanjen, što sigurno ne ide u prilog Twitteru.

Zanimljivo je kako borci za slobodu govora ipak zagovaraju Trumpov ostanak na Twitteru, unatoč kršenju pravila mreže.

"Trumpovi tweetovi su veoma jasne političke poruke koje se čak i citiraju na sudu kad treba preispitati neku njegovu odluku", ističe Emma Llanso, direktorica Centra za demokraciju i slobodno izražavanje za CBS News.

Drugi je razlog zbog kojeg se Twitter ne bi trebao miješati u Trumpove tweetove malo osjetljiviji. Naime, iako su pravila jasna, blokiranje Trumpa ili nekog njegovog tweeta od strane privatne kompanije moglo bi se protumačiti kao uplitanje u izvršnu vlast i politiku.

A čini se kako se Trump slaže s takvim stavom.

Naime, nakon što je izabran odlučio je ne koristiti službeni Twitter profil američkog predsjednika, već nastaviti koristiti svoj privatni. Rekao je kako mediji, koji su preispitivali takvu odluku, ne žele da njegova "iskrena i ne filtrirana poruka" dođe do njegovih birača.

Druga strana medalje

Da, slažu se svi, Twitter je postao kanal na kojem američki predsjednik komunicira ne samo s 34 milijuna svojih pratitelja, već s cjelokupnom javnosti.

Pa, ako se Trumpov privatni Twitter koristi kao kanal kojim predsjednik komunicira svoje poruke prema javnosti, zašto onda javnost ne može izreći svoje mišljenje Trumpu?

Naime, Trump odnosno njegovi pomoćnici (sada već bivši glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer i direktor društvenih medija Dan Scavino) koji za njega upravljaju njegovim Twitter profilom, našli su se na meti tužbe grupe korisnika koje su blokirali.

Tužba koja je podignuta pred američkim sudom u New Yorku ističe kako je blokiranje korisnika na Twitteru jednako blokiranju nečijeg izražavanja mišljenja u javnom prostoru, što se kosi s američkim Prvim amandmanom koji garantira slobodu mišljenja i govora.

"Zbog načina na koji predsjednik Trump i njegovi pomoćnici koriste @realDonaldTrump Twitter profil, on je, prema Prvom amandmanu, postao javni forum", stoji u tužbi kojom se tužitelji nadaju skrenuti pozornost na činjenicu da se demokracija i rasprava s ulica i trgova preselila u digitalni svijet.

Naravno, neistomišljenici smatraju da upravo zato što koristi svoj privatni račun, a ne službeni predsjednički, Trump ne bi trebao odgovarati za to što tamo piše.

O tome tko je u pravu, a tko nije, na kraju će odlučivati sud - kako onaj pravi, tako i onaj javnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti