Upravni odbor Twittera usvojio je u petak strategiju tzv. otrovne pilule koja predviđa izdavanje dionica po nižoj cjeni za postojeće dioničare u slučaju da milijarder Elon Musk kupi više od 15 posto dionica tvrtke.

Cilj je takvog mehanizma učiniti preuzimanje tvrtke za potencijalnog kupca neisplativim, a nove dionice koje bi izdao Twitter mogli bi kupiti svi dioničari, osim Muska, po sniženoj cijeni.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk želi kupiti Twitter, no moglo bi biti problema: Upravni odbor sprema mu "gorku pilulu"?

Po planu, koji će biti na snazi 364 dana, mehanizam bi se aktivirao kada bi Muskov trenutni udio od 9 posto u tvrtki porastao na više od 15 posto.

Milijarder Elon Musk, vlasnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ponudio je u četvrtak 41 milijardu dolara za Twitter, nekoliko dana nakon što je odbio mjesto u upravnom odboru društvene mreže.

Musk je spreman platiti 54,20 dolara po dionici Twittera, stoji u u regulatornom podnesku objavljenom u četvrtak, za 38 posto više od njezine cijene u vrijeme zatvaranja burzi 1. travnja, zadnjeg dana trgovine prije objave informacije da je šef Tesle vlasnik devet posto udjela.

Musk zagovara slobodu govora i u posljednje je vrijeme često kritizirao Twitter i njegovu politiku uklanjanja sadržaja koji su označeni kao dezinformacija.

I dok Upravni odbor Twittera ne želi Muska kao većinskog vlasnika, čini se kako je raspoloženje korisnika te platforme nešto drugačije. 

Elon Musk Elon Musk želi preuzeti Twitter: Ponudio je otkup svih dionica

U svom stilu, objavio je anketu na kojoj je svoje pratitelje pitao "Pretvaranje Twittera u privatnu tvrtku trebala bi biti odluka dioničara, a ne odbora?". Velika većina odgovorila je potvrdno. 

 

 

 Podsjetimo, Musk je čim je otkrio da je postao najveći dioničar Twittera, jasno rekao da želi preuzeti tvrtku i učiniti ju privatnom, odnosno ostaviti samo onoliko dioničara koliko je to zakonom dopušteno u privatnoj tvrtki. 

S obzirom na to kako se Upravni odbor "brani", čini se kako bi taj plan moglo biti teško realizirati. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju