Twitter uzvraća udarac: "Otrovnom pilulom" bori se protiv Muskovog preuzimanja

I dok Upravni odbor Twittera ne želi Muska kao većinskog vlasnika, čini se kako je raspoloženje korisnika te platforme nešto drugačije.

Hina/M.Č. | 16.04.2022. / 08:50

Elon Musk (Foto: AFP PHOTO / TED CONFERENCES / Ryan LASH)

 Upravni odbor Twittera usvojio je u petak strategiju tzv. otrovne pilule koja predviđa izdavanje dionica po nižoj cjeni za postojeće dioničare u slučaju da milijarder Elon Musk kupi više od 15 posto dionica tvrtke.

Cilj je takvog mehanizma učiniti preuzimanje tvrtke za potencijalnog kupca neisplativim, a nove dionice koje bi izdao Twitter mogli bi kupiti svi dioničari, osim Muska, po sniženoj cijeni.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk želi kupiti Twitter, no moglo bi biti problema: Upravni odbor sprema mu "gorku pilulu"?

Po planu, koji će biti na snazi 364 dana, mehanizam bi se aktivirao kada bi Muskov trenutni udio od 9 posto u tvrtki porastao na više od 15 posto.

Milijarder Elon Musk, vlasnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla, ponudio je u četvrtak 41 milijardu dolara za Twitter, nekoliko dana nakon što je odbio mjesto u upravnom odboru društvene mreže.

Musk je spreman platiti 54,20 dolara po dionici Twittera, stoji u u regulatornom podnesku objavljenom u četvrtak, za 38 posto više od njezine cijene u vrijeme zatvaranja burzi 1. travnja, zadnjeg dana trgovine prije objave informacije da je šef Tesle vlasnik devet posto udjela.

Musk zagovara slobodu govora i u posljednje je vrijeme često kritizirao Twitter i njegovu politiku uklanjanja sadržaja koji su označeni kao dezinformacija.

I dok Upravni odbor Twittera ne želi Muska kao većinskog vlasnika, čini se kako je raspoloženje korisnika te platforme nešto drugačije. 

Slika nije dostupna Elon Musk želi preuzeti Twitter: Ponudio je otkup svih dionica

U svom stilu, objavio je anketu na kojoj je svoje pratitelje pitao "Pretvaranje Twittera u privatnu tvrtku trebala bi biti odluka dioničara, a ne odbora?". Velika većina odgovorila je potvrdno. 

 

 

 Podsjetimo, Musk je čim je otkrio da je postao najveći dioničar Twittera, jasno rekao da želi preuzeti tvrtku i učiniti ju privatnom, odnosno ostaviti samo onoliko dioničara koliko je to zakonom dopušteno u privatnoj tvrtki. 

S obzirom na to kako se Upravni odbor "brani", čini se kako bi taj plan moglo biti teško realizirati. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti