Ne stišava se bura oko navodnog ruskog pokušavaja utjecanja na izbore za američkog predsjednika i oglašavanja ruskih kompanija na društvenim mrežama. Nakon što je otkriveno kako su Russia Today (RT) i Sputnik potrošili skoro dva milijuna dolara na oglašavanja na Twitteru, a američke obavještajne službe tvrde kako su oglasi koje su platili bili dio ruskih planova o utjecaju na izbore, iz Twittera su objavili kako će tim kompanijama zabraniti oglašavanje na svojoj mreži. Neće ih, dakle, u potpunosti izbrisati s Twittera i moći će nastaviti koristiti ovu mrežu kao i svi ostali korisnici, no više neće moći kupovati oglase.

U službenoj objavi napomenuli su kako nije bilo jednostavno donijeti ovakvu odluku, no morali su poduzeti taj korak kako bi pokazali svoju "posvećenost zaštiti integriteta korisničkog iskustva na Twitteru". Također, novac koji su zaradili od tih dviju kompanija donirat će nezavisnim istraživanjima koja će proučavati utjecaj koji je ta društvena mreža imala na izbore.

Inače, Russia Today i Sputnik financirani su od ruske vlade te oni tvrde kako su ih uoči izbora kontaktirali ljudi iz Twittera i predlagali im oglašivačku kompaniju koja će biti fokusirana na izbore, a sada su odjednom promijenili ploču. Smatraju kako je riječ o još jednom agresivnom koraku čiji je cilj blokiranje Russian Todaya i kršenju zakona s kojima se garantira sloboda izražavanja te su najavili osvetu, iako još nije poznato kako misle odgovoriti Twitteru.

Glavna urednica RT-a Margarita Simonyan komentirala je kako nije znala da je Twitter pod kontrolom američkih sigurnosnih službi – kaže da joj se tako nešto ranije činilo kao teorija zavjere, no izgleda kako su iz Twittera sada to i priznali te naravno odbacuje spekulacije kako su pokušali utjecati na izbore.

Kao što je poznato, Twitter nije jedina kompanija putem koje su Rusi, kako tvrde američke obavještajne službe, pokušali utjecati na izbor predsjednika SAD-a te će, osim predstavnika Twittera, zbog istih problema uskoro pred Kongresom svjedočiti i zastupnici Facebooka i Googlea.

Izvor: The Telegraph
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju