U Microsoftu ne smatraju da su im Sony i Nintendo glavni konkurenti na tržištu videoigara

Budućnost videoigara je streaming, a tu najbolje stoje kompanije koje imaju razvijenu cloud infrastrukturu, pa zato Microsoft kao konkurente vidi Google i Amazon

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.02.2020. / 12:32

Xbox (Foto:

Krajem ove godine na tržištu će se pojaviti nova generacija igraćih konzola Microsofta i Sonyja. Novi modeli PlayStationa i Xboxa privući će milijune gamera – dio njih ostat će vjeran platformama na kojima su i dosad uživali, dok će dio budućih kupaca odlučiti koji će uređaj kupiti nakon što odvagnu sve plusove i minuse nadolazećih konzola. Iako neke stvari o njima znamo, Microsoft i Sony tek trebaju otkriti sve hardverske detalje, nove igre i, što je mnogima najvažnije, cijenu novog Xboxa i PlayStationa.

Slika nije dostupna Xbox Series X: Ovo je Microsoftova igraća konzola nove generacije

Te dvije kompanije borit će se za svakog gamera, no zanimljivo, iz Microsofta smatraju da im, usprkos tome, a pogotovo kada gledamo budućnost, Sony nije konkurent. Rekao je to u nedavnom razgovoru za medije šef odjela Xboxa Phil Spencer te dodao da u istu kategoriju spada i Nintendo. Bez namjere da pokaže nepoštovanje Nintendu i Sonyju, smatra Spencer, tradicionalne gamerske kompanije nisu u dobroj poziciji na tom tržištu.

Kao konkurente s kojima će se boriti za osvajanje tržišta i gamera u budućnosti Microsoft je izdvojio dvije kompanije koje ne povezujemo previše s videoigrama – Google i Amazon. Ono po čemu se Google i Bezosova kompanija razlikuju od Sonyja i Nintenda koji imaju desetljeća iskustva s videoigrama jest – oblak, odnosno cloud infrastruktura.

To o čemu govori i ima nekog smisla, ako uzmemo u obzir da će se u budućnosti igranje s klasičnog hardvera poput konzola i računala prebaciti u oblak. Dok će se videoigre vrtjeti u nekom udaljenom hardverskom centru, korisnicima će biti potreban samo nekakav uređaj povezan s internetom te će igra biti streamana iz oblaka na taj uređaj. Naravno, pri tome je bitna brza i pouzdana internetska veza. Google je već pokrenuo svoj servis za cloud gaming Stadia, a sličan servis testira i Microsoft. Amazona trenutačno nema tom tržištu, no glasine kažu da pripremaju sličan servis, pri čemu treba napomenuti da za njih cloud infrastruktura nije problem.

Google Stadia Napokon! Poznata je cijena Googleove "revolucije videoigara"

Komentar Spencera posebno je zanimljiv kada znamo da je Sony još 2014. pokrenuo streaming servis PlayStation Now (no s upitnom kvalitetom i sa slabijom rezolucijom streama) te da je japanska kompanija pri daljnjem širenju svojih planova za streaming i korištenja clouda ugovor potpisala upravo s – Microsoftom.

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti