Xbox Series X: Ovo je Microsoftova igraća konzola nove generacije

Iz Microsofta su otkrili dio informacija vezanih za nadolazeću konzolu – sada znamo kako izgleda i kako se zove, a u prodaji će se pojaviti krajem sljedeće godine. No cijena i dalje nije poznata.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.12.2019. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pred gamerima je fantastična godina u kojoj će Microsoft i Sony predstaviti nove generacije igraćih konzola koje bi se na tržištu trebale pojaviti u posljednjem kvartalu te ne treba sumnjati da će biti među najpoželjnijim poklonima sljedećeg Božića. Kako se predstavljanje bliži, tako je i sve više informacija o novim konzolama, a jučer su iz Microsofta napokon objavili brojne novitete vezane za nadolazeći Xbox. Sada znamo njegovo ime, kao i izgled, koji se radikalno razlikuje u odnosu na dosadašnje modele.

Xbox (Foto: Getty) Microsoft priprema hibridni Xbox koji bi mogao stajati samo 400 kuna

Nova generacija u prodaji će se pojaviti kao Xbox Series X te iz Microsofta kažu da će podržavati tisuće postojećih naslova za starije Microsoftove konzole, kao i dosad predstavljenu periferiju. U odnosu na aktualnu verziju, naravno, novi će Xbox biti brži u svakom pogledu (imat će bolji procesor i SSD umjesto klasičnog hard diska, što garantira brže učitavanje igara), podržavat će 8K igre, frame rate do 120 fps i ray tracing.

Iako još nema konkretnijih informacija o grafici, šef odjela za Xbox Phil Spencer rekao je kako im je cilj napraviti dramatičnu nadogradnju u odnosu na osnovnu konzolu Xbox One te je snaga nove konzole čak 8 puta veća u odnosu na model One, tj. nova će konzola biti dvostruko snažnija u odnosu na Xbox One X. Također, Microsoft je objavio i video iz igre Hellblade 2 kako bi dočarao grafičku snagu Series X.

Phil Spencer za konzolu kaže da je dizajnirana za budućnost u oblaku te će kombinirati hardver i softver kako bi što jednostavnije donijeli najbolje igre na konzole i drugdje.

Što se izgleda tiče, više podsjeća na klasično stolno računalo nego na konzolu, a na podlogu će se moći postaviti horizontalno i vertikalno. Xbox Series X bit će širok otprilike kao i kontroler aktualne konzole, dok će njegova visina iznositi kao tri kontrolera za Xbox One. Iako to iz Microsofta još nisu spomenuli, očekuje se da će nova generacija imati nekoliko verzija – kao što danas imamo Xbox One S i Xbox One X. Izgledom bi te konzole trebale biti iste, no razlikovat će se po snazi procesora ispod haube te, naravno, cijeni.

Xbox U prodaji sljedeće godine: Napokon znamo detalje o novoj Microsoftovoj igraćoj konzoli!

S novom konzolom pojavit će se i novi kontroler – Xbox Wireless Controller koji će imati dodatnu tipku za jednostavnije snimanje screenshotova u igrama te dijeljenje videoisječaka iz igara. Osim s novom konzolom, moći će se koristiti i sa starijim generacijama te s računalima koje pokreće Windows 10.

Nove informacije o Microsoftovim planovima na tržištu videoigara ne treba očekivati prije velikog gamerskog sajma E3, koji će se održati u lipnju sljedeće godine.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti