U orbiti oko Zemlje pojavio se blještavi, novi, slučajni satelit

Milijunima komada svemirskog otpada u zemljinoj orbiti, pridružila se i jedna blještava torba s alatom, izgubljena tijekom nedavne svemirske šetnje. Zanimljivo je da je vidljiva i s površine.

Branimir Vorša | 17.11.2023. / 08:14

Torba s alatom postala nehotični satelit
Torba s alatom postala nehotični satelit (Foto: NASA)

U neočekivanom slijedu događaja tijekom svemirske šetnje koja se dogodila 1. studenog, američke astronautice Jasmin Moghbeli i Loral O'Hara slučajno su izgubile torbu s alatom, koja sada kruži u vlastitoj orbiti oko Zemlje. NASA je potvrdila incident, dodijelivši torbi vlastiti kataloški broj satelita, a astrofili su čak snimili video snimku novog i neočekivanog lebdećeg objekta.

Navodno sjajna poput zvijezde 6. magnitude, reflektirajuća bijela površina torbe čini je vidljivom kroz dalekozor. Promatračima zvijezda savjetuje se da prvo lociraju Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), budući da je torba s alatom bila otprilike pet minuta ispred ISS-a 11. studenog.

Sunce NASA privremeno prekinula komunikaciju s roverima na Marsu

Unatoč nesreći, astronauti su uspješno završili svoje zadatke svemirske šetnje bez pomoći torbe s alatom. NASA je, nakon što je procijenila putanju torbe, potvrdila da ona ne predstavlja nikakvu prijetnju za ISS ili osobe u njoj. Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se da će se torba s alatom približiti Zemlji prije nego što izgori pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

Incidenti slični navedenom ipak nisu bez presedana u istraživanju svemira. Godine 2008. astronautica Heidemarie Stefanyshyn-Piper ispustila je torbu s alatom tijekom svemirske šetnje, ne uzrokujući nikakvu štetu, jer je na kraju ta torba isto tako izgorjela pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu. Godine 2017. astronauti su slučajno pustili štit od tkanine, što je dovelo do improviziranog popravka, kako bi se spriječila ranjivost ISS-a.

Mars Kina želi biti brža: Planira donijeti uzorke tla s Marsa prije NASA-e

Tu je bio i incident iz 2006. godine, kada je britanski astronaut Piers Sellers izgubio lopaticu koja se koristila za nanošenje materijala otpornog na toplinu na svemirsku postaju. Vraćajući se dalje u 1965. godinu, prvi izlazak američkih astronauta Eda Whitea u svemir rezultirao je gubitkom rezervne rukavice.

Sve te anegdote, iako intrigantne, naglašavaju i ozbiljnu zabrinutost, zbog sve većeg broja dijelova dijelova svemirskog otpada koji kruže oko Zemlje, a koji se sada broje u milijunima. Osim što ugrožava sigurnost putovanja u svemir, dokazi pokazuju da svemirski otpad doprinosi i zagađenju same Zemlje.

Aplikacija Spot the Station Želite promatrati Međunarodnu svemirsku postaju? Isprobajte ovu aplikaciju

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti