Umjesto utega i sprava - računala: U Japanu otvorena “teretana” za esportaše

Teretana nije otvorena kako bi se u njoj stjecala fizička kondicija ili mišićna masa, već kako bi se uz pomoć profesionalnih trenera stjecale vještine u svijetu videoigara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2021. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rasprave o tome je li esport pravi sport ili se igranje videoigara ne može dovesti u istu rečenicu s nogometom, košarkom, atletikom i drugim sportovima nisu rijetke. Esportaši tvrde kako je esport puno više od samog igranja igara te da njihova priprema uključuje i kondicijske treninge, redovite odlaske u teretanu i slično, dok je argument zagovornika klasičnog sporta manje-više uvijek isti - esportaši se ne bave sportom, već sjede na stolici i igraju igre.

Slika nije dostupna Hrvat žari i pali svjetskom LoL scenom: Ima samo 22 godine, a o njegovim pobjedama govori se samo u superlativima

Esport bi jednom čak mogao postati službena disciplina na Olimpijskim igrama (nedavno je MOO najavio Olympic Virtual Series, virtualno natjecanje koje će se održati prije Olimpijade u Tokiju, a moglo bi biti prvi korak prema integraciji esporta u Olimpijske igre) i uopće ne treba sumnjati da bi dvorane u kojima će se turniri održavati bile prepune, uz veliki interes fanova. Naravno, pod uvjetom povratka života na staro, predkorona vrijeme.

Za sve gamere, kako profesionalce i amatere, ali i one koji još nemaju iskustva u digitalnim sportovima i htjeli bi nešto o njima naučiti, u Tokiju se otvora prva “teretana za esportaše”, odnosno Esports Gym. Takva “teretana” prilično se razlikuje u odnosu na pojam klasičnih teretana jer u njoj nema sprava za vježbanje, utega, bicikala i sprava za veslanje, već će posjetitelji vježbati na - računalima.

Slika nije dostupna Pokušao igrati GTA bez da nekog ubije, no to se pokazalo nemogućom misijom

Esports Gym podsjeća na klasične internetske kafiće kakvi su prije bili iznimno popularni te je riječ o prostoru opremljenom nabrijanim konfiguracijama računala (trenutačno je dostupno samo 12 računala) i gamerskim stolicama. Ono po čemu je specifičan jest što će posjetiteljima biti dostupni profesionalni treneri iz esport ekipa najpopularnijih igara u Japanu poput Valoranta, League of Legendsa, Rainbow Six Siegea, Identityja V i Puyo Puyo. Treneri će biti dostupni u samoj “teretani” ili online, a svoje će usluge naplaćivati 25 dolara po satu. Pored toga, potrebno je dodatno platiti vrijeme koje se provodi u Esports gymu - 13 dolara za tri sata, odnosno 50 dolara mjesečne članarine za neograničeno korištenje.

Izvor: Kotaku
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti