Umjetna inteligencija u videoigrama? U Nintendu imaju jasan stav o tome treba li ju koristiti

Iako se generativna umjetna inteligencija može koristiti u određenoj mjeri u stvaranju videoigara, nemaju svi jedinstveno stajalište o tome da li se zaista i treba.

Martina Čizmić | 06.07.2024. / 09:36

Nintendo (Foto: Afp)

 Sve više tvrtki u industriji videoigara koristi alate umjetne inteligencije za izradu dijelova koda, vizuala ili čak cijelih igara. Vruća je to tema oko koje nema jedinstvenog stajališta. No, pozornost je privkao div industrije, japanski Nintendo, koji ima svoj stav.

U razgovoru s investitorima, predsjednik Nintenda Shuntaro Furukawa, dotaknuo se pitanja umjetne inteligencije u videoigrama. Napomenuo je da su razvoj igara i tehnologija sllična umjetnoj inteligenciji "uvijek bili usko povezani".

Super Mario Napokon i službeno: Šef Nintenda objavio informaciju koju ljubitelji ove kompanije čekaju dugo vremena

Priznao je da se generativna umjetna inteligencija može koristiti i za kreativne potrebe, ali da ju Nintendo - ne planira koristiti u svojim igrama. Kako je pojasnio, glavni je problem kako regulirati autorska prava koja nastaju korištenjem modela umjetne inteligencije koji je treniran na tuđim radovima.

Iako smo fleksibilni u odgovaranju na tehnološki razvoj, nadamo se da ćemo nastaviti isporučivati ​​vrijednost koja je jedinstvena za nas i ne može se stvoriti samo pomoću tehnologije, istaknuo je Furukawa.

To je zanimljivo stajalište u odnosu na druge divove iz industrije. Primjerice, Electronic Arts otvoreno je priznao da prihvaća korištenje generativne umjetne inteligencije, a procjenjuju da će i više od 50 posto njihovih razvojnih procesa biti pod utjecajem generativne umjetne inteligencije.

Gamer Bivši Sonyjev direktor upozorio na Ahilovu petu gamerskog tržišta

Ubisoft pak već neko vrijeme razvija vlastite alate generativne umjetne inteligencije. Predstavili su i projekt NEO NPC koji, iako je još u fazi prototipa, daje dodatnu dimenziju igranja jer igračima omogućuje "stvarne" razgovore s likovima u igrama, a temeljene na radovima stvarnih pisaca.

Izvor: TweakTown

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti