Unatoč krizi u proračunu, Njemačka ulaže veliki novac u infrastrukturne projekte u oblaku

Njemačka vlada za iduću godinu ima proračunsku rupu od 17 milijardi eura.

Hina | 13.12.2023. / 11:07

Podatkovni centar (Foto: Getty Images)

Njemačko ministarstvo gospodarstva dalo je zeleno svjetlo za financiranje projekata izgradnje europske infrastrukture u oblaku s otprilike pola milijarde eura, unatoč proračunskoj krizi koja je ostavila više milijardi eura manjka za 2024. godinu.

Davorin Cetto, Syntio Domaća IT tvrtka patentirala svoje rješenje za dohvat podataka u SAD-u

Kako je ministarstvo objavilo u odgovoru na upit Dpa, projekti SAP-a, Deutsche Telekoma i Siemensa će biti poduprti s oko 450 milijuna eura. Ministar gospodarstva Robert Habeck objasnio je da će projekti potaknuti digitalnu transformaciju njemačkog i europskog gospodarstva.

Cloud infrastruktura koja će se izgraditi omogućit će razmjenu podataka u stvarnom vremenu i korištenje podataka potpuno nove kvalitete, rekao je, dodavši da će to potaknuti nove poslovne modele u području umjetne inteligencije, autonomne vožnje i u zaštiti klime.

Prema podacima ministarstva, SAP će za jedan projekt dobiti oko 330 milijuna eura, Telekom 81 milijun, a Siemens 38 milijuna eura.

Po riječima ministra gospodarstva, time vlada pokazuje svoju sposobnost djelovanja čak i u tijesnoj proračunskoj situaciji. Jasan je signal da će važni projekti digitalne i industrijske transformacije i dalje dobivati sredstva i da se mogu osloniti na obveze savezne vlade, dodao je Habeck.

Baskar Subramanian, CEO i suosnivač Amagija Indijski jednorog otvara razvojni centar u Zagrebu i kreće u osvajanje europskog tržišta

Podsjetimo, ministarstvo financija odlučilo je obuzdati proračunske rashode, pa se od 2024. nadalje ne smiju preuzimati nove financijske obveze, nakon ključne odluke Ustavnog suda protiv planova potrošnje koji bi se realizirali novim zaduživanjima. Njemačka vlada za iduću godinu ima proračunsku rupu od 17 milijardi eura. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti