Upali im na profile na društvenim mrežama i objavljivali eksplicitni sadržaj, a probali i uzeti novac s računa

Kibernetički kriminalci koriste se različitim tehnikama ne bi li prevarili korisnike društvenih mreža i interneta te se dokopali njihovih podataka.

Martina Čizmić | 29.11.2022. / 12:54

Društvene mreže, ilustracija (Foto: Getty Images)

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevnice. Kako za održavanje kontakata s prijateljima i poznanicima, tako i za zabavu, ali i informiranje.

No, profili na društvenim mrežama jednako su ranjivi kao i bilo koji drugi privatni podaci. 

Prijevara na internetu Policija upozorava na financijske prijevare: Nemojte tražiti prilike za ulaganja ili kredite na društvenim mrežama, ostat ćete bez novca!

To su na vlastitom primjeru iskusili 41-godišnjak i 36-godišnjakinja iz okolice Slavonskog Broda. Oni su policiji prijavili da im je dana 24. studenoga nepoznata osoba neovlašteno pristupila na profile društvenih mreža, sa kojih su objavljivani seksualno eksplicitni medijski sadržaji. Također je nepoznati počinitelj pokušao od 36-godišnjakinje skinuti novac sa bankovnog računa, što nije uspio. Policija cijeli slučaj istražuje, ali i upozorava građane da posebnu pozornost posvete zaštiti svojih osobnih, financijskih i poslovnih podataka te da budu oprezni prilikom komunikacije putem društvenih mreža.

Kibernetički kriminalci koriste se različitim tehnikama ne bi li prevarili korisnike društvenih mreža i interneta te se dokopali njihovih podataka. 

Računalna sigurnost, ilustracija Dobio mail od "ravnatelja policije" pa ostao bez više od 28 tisuća kuna

Iz policije tako posebno upozoravaju na lažne stranice koje su gotovo
identične službenim stranicama poštanske službe. Na takvim stranicama će često iskočiti prozor koji traži da unesete bankovne
vjerodajnice. Stvarne banke ne koriste takve prozore.

Ne otvarajte niti odgovarajte na poruke sa sumnjivim poveznicama, jer se time izlažete riziku krađe osobnih podataka. Nikada ne otkrivajte broj svoje kreditne kartice ni CVV/CVC broj, te obratite pozornost na adresu (URL) internetske stranice, ističu iz policije. 

Mi bismo još dodali da ne dijelite lozinke i korisničke podatke o svojim računima (bili oni na društvenim mrežama ili drugim platformama) s drugim osobama, kako se one ne bi našle u krivim rukama. A ako sumnjate da je netko saznao vašu lozinku, promijenite ju odmah. 

I, ako je to moguće, uključite dvostupanjsku autentifikaciju (2FA) za dodatnu zaštitu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti