Uživate u slatkim sokovima? Liječnici upozoravaju na potencijalne opasnosti kod prevelike konzumacije

Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta, upozoravaju znanstvenici.

Hina | 11.04.2023. / 11:55

Ispijanje sokova, ilustracija (Foto: Getty Images)

Ljudi ne bi trebali piti više od jednog zaslađenog pića tjedno, poručili su znanstvenici nakon nove studije koja je povezala visoke razine konzumacije šećera sa širokim rasponom zdravstvenih stanja.

Za svako dodatno zaslađeno piće tjedno ljudi mogu povećati izglede da će oboljeti od brojnih bolesti, kažu autori.

Rekli su da je visoka konzumacija šećera "općenito više štetna nego korisna za zdravlje".

Slika nije dostupna Kriv je mozak: Nova studija pokazala zašto smo skloni jesti slatku i masnu hranu

Autori su također pozvali na dodatna istraživanja veza između visoke konzumacije šećera i raka nakon što je studija ukazala na vezu između to dvoje.

Akademici u Kini i SAD-u analizirali su utjecaj unosa šećera na zdravlje proučavajući postojeća skupna istraživanja, njih ukupno 73 koja obuhvaćaju 8601 studiju.

Pregled zaključaka, objavljen u časopisu BMJ, sugerira da je veći unos šećera povezan s 45 zdravstvenih problema.

Autori su otkrili "značajne štetne veze" između konzumacije šećera u prehrani i dijabetesa, gihta, pretilosti, visokog krvnog tlaka, srčanog udara, moždanog udara, astme, karijesa, depresije, prerane smrti i nekih vrsta raka - uključujući rak dojke, prostate i gušterače.

Kad su znanstvenici posebno promatrali pića zaslađena šećerom, pronašli su "umjerene" dokaze koji upućuju na to da su ljudi koji su popili najveći broj slatkih pića imali veću tjelesnu težinu u usporedbi s onima koji su popili najmanje.

Rekli su da su slabiji dokazi koji povezuju svaki dodatni napitak zaslađen šećerom tjedno s 4 posto većim rizikom od gihta.

Slika nije dostupna Nova studija sugerira uznemirujući učinak popularnog umjetnog zaslađivača na ponašanje

Svako dodatno piće zaslađeno šećerom dnevno povezano je sa 17 posto većim rizikom od koronarne bolesti srca i 4 posto većim rizikom od smrti tijekom razdoblja praćenja pregledanih studija.

Svakih 25 g dnevnog povećanja unosa fruktoze povezano je s 22 posto većim rizikom od raka gušterače, sugerira pregled istraživanja.

Autori, predvođeni stručnjacima sa Sveučilišta Sichuan u Kini, rekli su da ovi zaključci u kombinaciji sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog fonda za istraživanje raka i Američkog instituta za istraživanje raka sugeriraju smanjenje potrošnje dodanih šećera na ispod 25 g dnevno, otprilike šest žličica dnevno, te ograničavanje konzumacije pića zaslađenih šećerom na manje od jedne porcije tjedno.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) kaže da odrasle osobe ne bi trebale unositi više od 30 g šećera dnevno, što je otprilike jednako sedam kockica šećera.

Ljudi bi trebali smanjiti unos šećera putem pića i britanska služba savjetuje ljude da "potraže vodu, mlijeko s niskim udjelom masnoće ili bez šećera, dijetalna pića ili pića bez dodanog šećera" kao alternative.

Slika nije dostupna Jesu li zaslađivači sigurna zamjena za šećer ili je bolje izbjegavati ih? Znanstvenici imaju odgovor

Ako više volite gazirana pića, pokušajte razrijediti sok bez dodanog šećera gaziranom vodom, dodaje se na internetskoj stranici NHS-a.

Autori najnovije studije napisali su: Visoka konzumacija šećera u prehrani općenito je više štetna nego korisna za zdravlje, osobito kod kardiometaboličkih bolesti. Ovaj pregled pokazuje da je visoka konzumacija šećera u prehrani, posebno unos šećera koji sadrže fruktozu, štetno povezana s velikim brojem zdravstvenih ishoda.

Dokazi o štetnoj povezanosti konzumacije šećera u prehrani i promjena u tjelesnoj težini od zaslađenih napitaka, ektopičnog nakupljanja masti zbog dodanih šećera, pretilosti u djece zbog pića zaslađena šećerom, koronarne bolesti srca zbog pića zaslađena šećerom i depresije zbog pića zaslađena šećerom čini se pouzdanijom od onih za druge zdravstvene ishode, navode autori istraživanja.

Dodaju da su dokazi o povezanosti konzumacije šećera u prehrani i raka i dalje ograničeni te zahtijevaju daljnja istraživanja.

Preporučujemo smanjenje konzumacije slobodnih šećera ili dodanih šećera na ispod 25 g dnevno (otprilike šest žličica dnevno) i ograničavanje konzumacije šećera preko zaslađenih napitaka na manje od jedne porcije tjedno (otprilike 200-355 ml tjedno).

Da bi se promijenili obrasci konzumacije šećera, posebno za djecu i adolescente, hitno je potrebna kombinacija općeg javnog zdravstvenog obrazovanja i politika diljem svijeta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti