Većina antivakserskih glasina na internetu potječe od samo - 12 osoba

Čak 73 posto sadržaja protivnika cijepljenja na Facebooku povezano je samo s 12 osoba koje objavljuju i dijele dezinformacije o cjepivima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.03.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako društvene mreže i druge platforme pokušavaju stati na kraj širenju lažnih vijesti i dezinformacija, pokazalo se da je jako teško, odnosno gotovo nemoguće zaustaviti objavljivanje i dijeljenje takvog sadržaja na internetu. Iznimno je zanimljivo da često takve glasine i lažne vijesti koje se brzo šire mrežom i koje na kraju imaju doseg od više milijuna ili desetaka milijuna korisnika potječu od vrlo malog broja izvora. U slučaju širenja antivakserskog sadržaja konkretno se radi o, vjerovali ili ne, samo - 12 osoba.

Cijepljenje, ilustracija - 4 Studija pokazala: Dvije doze cjepiva protiv COVID-19 pružaju sličnu zaštitu kao i prirodno stečeni imunitet

Dakle, ako ste naišli na takve antivakserske informacije koje se masovno dijele internetom i društvenim mrežama, odnosno sadržaj koji objavljuju protivnici cijepljenja, vjerojatno je da je za taj sadržaj zaslužna neka od tih 12 osoba. Tako je bar pokazalo istraživanje Centra za borbu protiv digitalne mržnje - proučavanjem objava na internetu došli su do zaključka da je upravo jako mali broj “influencera antivakserskog pokreta” zaslužan za širenje do 65 posto negativnih informacija o cijepljenju na Facebooku i Twitteru. Na Facebooku su te brojke još izraženije - čak 73 posto antivakserskog sadržaja potječe od tih istih 12 osoba.

Centar je istraživanje proveo u razdoblju između početka veljače i 16. ožujka te su analizirali sadržaj koji je objavljen ili podijeljen više od 800 tisuća puta. Najistaknutiji protivnik cijepljenja čiji se sadržaj najviše dijeli jest Joseph Mercola, promotor alternativne medicine koji na svom biznisu prodaje tretmana i suplemenata okreće milijune dolara. Zanimljivo je da se među popularnim antivakserima nalazi i Robert F. Kennedy Jr. (nećak Johna F. Kennedyja), koji je već izbačen s Instagrama zbog širenja dezinformacija, no i dalje objavljuje na Facebooku i Twitteru.

Slika nije dostupna Pfizer otkrio planove za svoje cjepivo nakon pandemije i kažu da će tek tad zaraditi ozbiljan novac

Na problem širenja lažnih informacija o cjepivima ovaj su tjedan upozorili i američki državni odvjetnici te su pozvali Facebook i Twitter na žustriju akciju i brisanje profila preko kojih se širi antivakserski sadržaj zahvaljujući kojem je smanjeno povjerenje građana prema cjepivima.

Izvor: Mashable

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti