Velebit ima novog stanovnika: Ljubo bi trebao pomoći spasiti od izumiranja dinarsku populaciju riseva

Ris Ljubo uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav.

Hina | 15.06.2022. / 10:44

Ris, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Na Velebitu je u prirodu pušten ris Ljubo, peti koji je pušten u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE Lynx za spašavanje populacije te životinje, doznaje se od sudionika projekta.

LIFE Lynx projekt pokrenut je 2017. godine s ciljem spašavanja dinarske populacije risa od izumiranja.

Kako bi se zaustavilo parenje životinja u srodstvu, koje ugrožava opstanak risa, do sada je ukupno 15 životinja preseljeno iz Slovačke i Rumunjske u Hrvatsku i Sloveniju.

Ris Ljubo uhvaćen je u slovačkim Karpatima gdje je proveo dva mjeseca u karanteni kako bi bili sigurni da u Hrvatsku stiže zdrav. Dolazak risa su pozdravili članovi Rukometnog kluba Gospić te predstavnici lokalne zajednice.

Životinja je ispuštena jučer na gospićkom području, u lovištu Ramino korito, kojim upravlja tvrtka Lagosta u vlasništvu Rewilding Velebit Zaklade.

Marija Krnjajić, upraviteljica Rewilding Velebit Zaklade izjavila je kako im je zadovoljstvo što mogu pomoći oporavku populacije risa.

Kao ovlaštenik prava lova na području lovišta Ramino korito gdje je ris Ljubo ispušten, izuzetno nam je drago što sudjelujemo u podizanju biološke raznolikosti faune Velebita i Hrvatske. Na tom terenu obitavaju sve tri velike zvijeri Hrvatske, medvjed, vuk i ris, a mogućnost da se tako rijetka, tajnovita i jedna od najugroženijih životinja promatra u svom prirodnom okruženju pruža nam također priliku za obogaćenje i unaprjeđenje turističke ponude Ličko-senjske županije, rekla je Krnjajić

Tomislav Gomerčić, profesor s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i član LIFE Lynx tima, istaknuo je da na području Ličko–senjske županije postoji odlična suradnja u istraživanju i zaštiti populacije risa između lovaca, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i znanstvenika.

Rezultati koje smo u posljednjih pet godina postigli zajedničkim radom, i uz podršku lokalnog stanovništva, osigurali su budućnost risa u ovom dijelu Europe, ali su i uzoran model za upravljanje svim drugim zaštićenim vrstama, rekao je prof. Gomerčić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti