Veliko iznenađenje na mobilnom tržištu: Još jedna kompanija prestigla Apple

Huawei je prošle godine prestigao Apple, a u drugom ovogodišnjem kvartalu još je jedna kineske kompanija isporučila više pametnih telefona od Cookove kompanije – Oppo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.08.2019. / 07:06

Oppo Find X (Foto: Oppo) (Foto: Oppo)

Sve donedavno činilo se malo vjerojatno da će netko tako skoro razbiti duopol Samsunga i Applea na mobilnom tržištu. Iako je Huawei dugo vremena imao velike ambicije, mnogi nisu vjerovali da u kratko vrijeme može preskočiti Apple, nadmašiti prodaju iPhonea te zaprijetiti Samsungu, no to se prošle godine zaista dogodilo. Apple je pao na treće mjesto po prodaji pametnih telefona, a čak se počelo govoriti da bi ga, zbog kontinuiranog pada prodaja telefona, mogla prestići još jedna kineska kompanija – Xiaomi, koja je neko vrijeme držala četvrto mjesto na tržištu.

Xiaomi (Foto: AFP) Želite zaviriti u mobilnu budućnost? Pogledajte što pripremaju Oppo i Xiaomi

Ovog tjedna analitička kompanija IHS Market objavila je podatke o isporukama pametnih telefona na globalnom tržištu za drugo tromjesečje koji pokazuju da je Apple zaista izgubio i treće mjesto na tržištu, ali nije ga zamijenio Xiaomi, već druga, za mnoge prilično nepoznata kompanija – Oppo. Riječ je o mobilnom proizvođaču koji je dobro poznat u Kini i koji, kako smo na to već i navikli sa sličnim kompanijama, prodaje telefone s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Osim odlične prodaje u Kini, Oppo u posljednje vrijeme potpisuje i ugovore s europskim telekomima, što je još jedan razlog povećanje prodaje telefona.

Samsung i dalje nedodirljiv

Prvo mjesto na globalnom tržištu i dalje suvereno drži Samsung, koji je isporučio više od 75 milijuna pametnih telefona, što predstavlja porast od 6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, te zauzima 23 posto tržišta. Od najavljenog Huaweijeva prestizanja Samsunga, barem za sada, neće biti ništa, za što se dijelom pobrinuo i Donald Trump zabranivši američkim kompanijama suradnju s Huaweijem. To je pobudilo inat i patriotizam u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, pa je Huawei, barem trenutačno, zadržao visoke prodajne brojke zahvaljujući boljoj prodaji u Kini te je ukupno isporučio gotovo 60 milijuna telefona i zauzeo 18 posto tržišta.

Oppo Find X (Foto: Oppo) Kinesko "čudovište": Stiže prvi telefon s 10 GB RAM-a

Na trećem mjestu sada je, dakle, Oppo, koji je povećao isporuku pametnih telefona za 13 posto. Tijekom drugog kvartala isporučili su 36,2 milijuna telefona i zauzeli 11 posto tržišta, dok je Apple isporučio 35,3 milijuna pametnih telefona uz 15-postotni pad u odnosu na drugo tromjesečje 2018. godine. Peto mjesto globalnog tržišta pametnih telefona zauzeo je Xiaomi, koji drži 10 posto tržišta i isporučio je 31,9 milijuna pametnih telefona.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti