Virus HPV-a povezan s uznemirujućim učincima i kod muškaraca, znanstvenici preporučuju - cjepite se

Novo istraživanje argentinskih znanstvenika naglašava potrebu za širim pristupom prevenciji HPV-a, koji uključuje, i muškarce, i žene u programe cijepljenja. Razlog je u tome što su otkrili da HPV virus može biti isto tako opasan i po zdravlje muškaraca.

Branimir Vorša | 07.09.2024. / 10:49

HPV (Foto: Getty Images)

Novo istraživanje znanstvenika iz Argentine otkriva značajan utjecaj visokorizičnih sojeva humanog papiloma virusa (HPV) na mušku plodnost. HPV, koji je primarno povezan s rakom grlića maternice, također utječe na zdravlje spermija, što dovodi do većeg postotka mrtvih spermija i smanjenja kvalitete sjemena u zaraženih muškaraca.

U studiji koja je uključivala uzorke sjemena 205 muškaraca, znanstvenici su primijetili da su oni zaraženi visokorizičnim sojevima HPV-a imali povišene razine reaktivnih kisikovih vrsta, što može oštetiti spermu i promijeniti DNK. Ti nalazi ukazuju na nedovoljno istraženo područje zabrinutosti u vezi s učincima HPV-a na mušku plodnost. Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Ovdje pokazujemo da je genitalna HPV infekcija vrlo raširena kod muškaraca, s različitim učincima na upalu sjemena i kvalitetu sperme u skladu s virusnim genotipom infekcije, objašnjava Virginia Rivero, mikrobiologinja za infekcije s argentinskog Nacionalnog sveučilišta u Córdobi. Uzorci muškaraca s niskorizičnim HPV-om, s druge strane, nisu pokazali navedene štetne učinke.

Sve više dokaza

Navedeno istraživanje pridonosi rastućem broju dokaza koji sugeriraju da HPV negativno utječe na broj i pokretljivost spermija. Dok su trenutni klinički testovi za HPV usmjereni na žene, virus također može uzrokovati rak kod muškaraca, zahvaćajući penis, anus, usta i grlo. Nejednakost u primanju cjepiva protiv HPV-a između muškaraca i žena predstavlja zabrinutost za javno zdravlje.

Konkretno, infekcije uzrokovane visokorizičnim genotipovima HPV-a imaju više negativnih učinaka na mušku plodnost i sposobnost imunološkog sustava da očisti infekciju, napominje Rivero.

Pitanje procjepljenosti populacije

Stope cijepljenja protiv HPV-a još uvijek su niže među dječacima u usporedbi s djevojčicama, unatoč sve većoj svijesti o njegovoj važnosti. Na primjer, od 2022. godine 61 posto dječaka tinejdžerske dobi u SAD-u primilo je cjepivo protiv HPV-a, u usporedbi sa 65 posto djevojčica. U zemljama poput Australije, koja se može pohvaliti jednim od najuspješnijih programa cijepljenja, stope pokrivenosti su visoke za oba spola, s 85,9 posto cijepljenih žena i 83,4 posto muškaraca.

Mnogi muškarci i dalje oklijevaju primiti HPV cjepivo. Mnogi se muškarci protive cjepivu protiv HPV-a i reći će: 'Zašto bih ja to trebao dobiti kad je za djevojčice?', kaže Nosayaba Osazuwa-Peters, znanstvenica za javno zdravstvo s američkog Sveučilišta Duke,koja nije sudjelovala u istraživanju, ali je vodila drugo istraživanje o procijepljenosti HPV cjepivom.

Studije poput ovih nude uvjerljive razloge za muškarce da ponovno razmotre cijepljenje.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti