VR izložba: Zahvaljujući virtualnoj stvarnosti posjetitelji mogu uživati u istraživanju svemira i ISS-a

Izložba se održava u Kaliforniji, a dojmovi posjetitelja su odlični. Nadamo se kako će jednom takve izložbe biti dostupne i u Lijepoj Našoj.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2022. / 13:41

Prizor s izložbe (Foto: YouTube)

Pogled na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje rezerviran je samo za mali broj astronauta koji su odabrani da vrijeme provedu na ISS-u i, uz brojne zadatke i eksperimente koje tamo obavljaju, uživaju u jedinstvenom prizoru na svemirska prostranstva. Iako je teško da ćemo tijekom života dobiti priliku poletjeti u svemir, usprkos razvoju svemirskog turizma, ipak postoji način na koji se barem djelomično može doživjeti pogled u kakvom uživaju astronauti na ISS-u.

Starliner Pogledajte kako izgleda unutrašnjost nove kapsule s kojom će astronauti letjeti na ISS

Taj pogled može se doživjeti u - virtualnoj stvarnosti. U Richmondu u Kaliforniji otvorena je izložba “Space Explorers: THE INFINITE”, a novinarka The Stanford Dailyja Isabella Saracco koja je posjetila izložbu opisala ju je “nevjerojatnom”.

U virtualnu stvarnost “uronili” su putem nove verzije Oculusovih naočala za koje Saracco kaže kako tijekom tridesetak minuta izložbe nije imala nikakvih problema s vrtoglavicom i mučninom, što je prije bio slučaj prilikom nošenja sličnih VR uređaja.

Sama izložba postavljena je u velikoj prostoriji u kojoj se nalazi 3D model ISS-a, a kojom plutaju svjetleće kugle koje, kada se dotaknu, posjetiteljima pružaju “različita imersivna iskustva”. Putem tih kugli moguće je i stupiti unutar samog ISS-a unutar kojeg se nalaze astronauti i to je iskustvo iznimno realno jer je riječ o prizorima snimljenim na samoj postaji i ukomponiranim u 3D doživljaj izložbe.

Osim razgledavanja ISS-a, neke kugle posjetiteljima omogućuju i prikaz svemira iz postaje, a posebno je impresivan prizor u kojem Zemlja izranja ispred posjetitelja i zauzima gotovo cijelo vidno polje. Naš pogled Zemlje savršeno prikazuje kako bi on izgledao s ISS-a, a taj pogled neću tako skoro zaboraviti, opisala je dojam ovog izleta u svemirsku virtualnu stvarnost Isabella Saracco.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Prijevara na Instagramu: Zaljubila se u kozmonauta s ISS-a pa mu poslala 30 tisuća dolara da kupi kartu za povratak na Zemlju

S daljnjim napretkom VR-a, za očekivati je kako će izložbe poput ove posjetiteljima pružiti još bolje iskustvo približavanja svemira i ISS-a što većem broju ljudi te se nadamo kako će broj takvih izložbi biti sve veći, odnosno kako ćemo jednom i u Lijepo Našoj moći doživjeti takvo svemirsko iskustvo.

Izvor: The Stanford Daily
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti