Zbog klimatskih promjena moglo bi poskupjeti omiljeno voće

Klimatski utjecaji predstavljaju "golemu prijetnju" kada je opskrba posrijedi, povećavajući utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Hina | 12.03.2024. / 11:20

Klimatske promjene, ilustracija (Foto: Getty Images)

Banane će biti sve skuplje s obzirom na to da zbog klimatskih promjena postupno globalno rastu temperature, rekao je BBC-ju jedan od najcjenjenijih svjetskih stručnjaka za ovu industriju, koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana.

Pascal Liu, ekonomist koji sudjeluje u radu Svjetskoga foruma o proizvodnji banana u Rimu kazao je da klimatski utjecaji predstavljaju "golemu prijetnju" kada je opskrba posrijedi, povećavajući utjecaj bolesti koje se brzo šire.

Klimatske promjene, ilustracija Ozbiljno upozorenje: Europa nije spremna za opasnosti koje donose klimatske promjene

Forum je započeo u utorak u Rimu, a njegovi se sudionici kane uhvatiti u koštac s izazovima s kojima se suočavaju uzgajivači ovoga hranjivog i ukusnog voća koje se u svijetu najviše izvozi.

Samo Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uveze oko pet milijardi banana, od čega se oko 90 posto prodaje u velikim supermarketima. Prošli je tjedan u nekoliko britanskih supermarketa došlo do nestašice banana, što su trgovci opravdali nepovoljnim vremenskim uvjetima na oceanima, glavnim putevima transporta.

Globalno zatopljenje i bolesti na koje je voće osjetljivo

No dok se opskrba zalihama banana može nositi s kratkoročnim vremenskim nepogodama poput spomenute, stručnjake zabrinjavaju drugi problemi - sve veća prijetnja koju predstavlja globalno zatopljenje i bolesti koje se posljedično šire.

Mislim da su klimatske promjene doista golema prijetnja industriji banana" rekao je Liu, stručnjak Svjetskog foruma za proizvodnju banana, UN-ove krovne skupine koja okuplja zainteresirane strane u industriji, uključujući trgovce, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Na proizvodnju bez sumnje utječu loši vremenski uvjeti, no stručnjaci ističu da je ovo voće osjetljivo i na porast temperature, a to bi moglo uništiti usjeve u nekim dijelovima svijeta.

Strahuju da bi najveća neposredna prijetnja uzgoju mogla biti činjenica da širenju bolesti pridonose sve više temperature.

Opasna gljivična infekcija - nova verzija Panamske bolesti

Najviše iz zabrinjava nova verzija Panamske bolesti, gljivične infekcije poznate kao Fusarium Wilt TR4, koja se iz Australije i Azije premjestila u Afriku, a odnedavno i na područje Južne Amerike. Jednom kad se plantaža zarazi ovom gljivicom iznimno je se teško riješiti jer vrlo brzo uništava sva stabla.

Gljivična infekcija počinje u korijenju stabla banane i potom se širi da bi na kraju biljci onemogućila upijanje vode i fotosintezu, što rezultira ugibanjem stabla.

Dodaju i da je gljivica uspjela mutirati i ugrozila proizvodnju omiljene sorte banana u svijetu - Cavendish. Ova sorta dominira tržištem jer je otporna na više bolesti, ima dug vijek trajanja, a na istoj površini zemljišta poljoprivrednici uspijevaju uzgojiti puno više plodova.

Znamo da su spore Fusarium Wilta iznimno otporne i da se mogu širiti uz pomoć poplava, ali i snažnih vjetrova, rekao je Liu. Dakle, ova vrsta fenomena utjecat će na širenje bolesti puno brže nego kada imamo uobičajene vremenske prilike.

Uzgajivači se suočavaju i s ostalim pritiscima zbog sve većih troškova za gnojidbu, energiju i transportu, ali i s problemima pronalaska dovoljnog broja radnika.

Neizbježan porast cijene banana

Predviđanje poplava Globalno zagrijavanje dovest će do sve više, sve jačih ekstremnih oborina, ali ima i dobra vijest

Zbog svega navedenog, uz galopirajuće klimatske promjene cijene banana će u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i drugdje vjerojatno porasti i neće se više smanjivati.

Liu predviđa da će, ne dođe li do velikog povećanja ponude, cijene banana ostati relativno visoke u godinama koje su pred nama.

Sudionici skupa o industriji banana na skupu u Rimu raspravljat će i o kritičnom pitanju održivosti. Moderan potrošač želi kupiti banane i ostalu robu proizvedenu na održiv način.

Za uzgajivače banana to ne znači samo da vlastita sredstva za proizvodnju trebaju učiniti zelenijima, već istodobno i financirati neovisne stručnjake koji će potvrditi da je njihovo voće održivo.

Ovi su propisi pozitivni jer uzgajivačima pomažu da iskoriste priliku i svoje proizvodne sustave učine održivijima, no istodobno se suočavaju s dodatnim troškovima zbog pojačanog sustava kontrole i nadzora koji moraju provoditi i proizvođači i trgovci. A u konačnici će se svi ti troškovi odraziti na krajnje potrošače, zaključio je Liu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti