Zbog lažnog e-maila od banke, splitska tvrtka "olakšana" za nekoliko desetaka tisuća eura

Internetski prevaranti često mjesecima prate i potom napadaju poslovnu email korespondenciju.

Hina | 19.05.2023. / 13:05

Internetska prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Splitska policija zabilježila je novi slučaj računalne prevare u kojoj je vlasnica poduzeća olakšana za nekoliko desetaka tisuća eura zbog čega je pozvala građane na oprez, navodeći da su internetski prevaranti vrlo inovativni pa svatko može biti njihova meta.

Oštećena vlasnica prijavila je policiji da je primila e-poruku (tzv. phishing mail) s poveznicom na krivotvorenu stranicu internet bankarstva na koju je upisala lozinke.

No, uskoro je primijetila da su na njezinom računu izvršene transakcije koje nije odobrila, te je naknadnom provjerom u banci shvatila da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća eura.

Phishing, ilustracija Kliknuli na lažni e-mail od banke pa ostali bez 38 tisuća eura

Splitsko-dalmatinska policija pozvala je građane na oprez, upozorivši da internetski prevaranti često mjesecima prate i potom napadaju poslovnu email korespondenciju.

Prevaranti u presudom trenutku blokiraju emailove sugovornika te potom, lažno se predstavljajući, obavještavaju poslovnog partnera da su promijenili bankovni račun i upućuju ih da uplate novac, upozorila je policija.

Takve vrste prijevara poznate su pod nazivom BEC (Business Email Compromise) prijevare. Slične su im CEO (Chief Executive Officer) prijevare kod kojih počinitelj proučava strukturu tvrtke, a mete su mu glavni i izvršni direktor te glavna osoba u računovodstvu firme.

Prevaranti nakon pribavljanja podataka o tim osobama šalju email odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga iza isplatu većeg iznosa novca.

Prijevara "Novac je nestao. Nema povratka": Kriminalci koriste AI za novu i vrlo uvjerljivu prijevaru

Policija ističe da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije.

Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja Interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni, upozorila je policija, pozvavši korisnike da ignoriraju sumnjive poruke.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti