Zlostavljanje Facebookovih zaposlenika: Nepoznate osobe šalju im specijalce u kuće

Sve je veći broj lažnih poziva u kojima se tvrdi da se u kućama direktora i zaposlenika velikih kompanija odvija talačka kriza, zbog čega se na mjesto događaja šalju specijalci.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.01.2020. / 15:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zamislite situaciju u kojoj u miru svoje kuće igrate videoigru ili gledate TV i odjednom vam netko razbije vrata, gomila specijalaca zauzme vašu kuću, a vi, prije nego što se uspijete snaći, završite na podu s lisicama oko ruku. Razlog – netko je pozvao policiju i rekao im da je u vašoj kući netko otet, prijeti oružjem i slično. Takve situacije, odnosno takvi lažni pozivi o otmicama sve su češći u SAD-u i nazivaju se swattng (prema riječi swat – specijalci), a u nekim slučajevima završili su tragično, poput ubojstva nedužnog muškarca u Kansasu 2017. godine.

Swatting – ovo je novi opasan trend na internetu Swatting – ovo je novi opasan trend na internetu

Za taj i druge lažne pozive, uključujući i prijetnje bombom, jedan je muškarac osuđen na 20 godina zatvora. Nažalost, čini se da nitko nije ništa naučio na toj tragediji jer su se lažni pozivi nastavili i dalje, a u posljednje vrijeme na udaru više nisu toliko gameri, koliko zaposlenici Facebooka i Instagrama te šefovi velikih tehnoloških kompanija. Također, osim swattinga, izloženi su i drugim ekstremnim oblicima online zlostavljanja.

To se pogotovo odnosi na ljude koji žive u mjestima gdje se nalaze velike tehnološke kompanije, poput šireg područja San Francisca i Seattlea. Na dark webu čak postoje i posebni online forumi na kojima se dijele osjetljive i privatne informacije o zaposlenicima Facebooka i drugih tehnoloških kompanija.

Računalan igra FPS tipa (Ilustracija: Getty) Gamer završio u zatvoru zbog smrti nedužnog čovjeka: Posvađao se s igračem i pozvao mu specijalce na vrata

Jedna od žrtava swattinga nedavno je bio i izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri, kojemu su specijalci "uletjeli" u kuću prije nekoliko mjeseci.

Direktori, ali i obični zaposlenici velikih tehnoloških kompanija posebno su na udaru, navode mediji, jer predstavljaju internetske tvrtke koje odlučuju što se može objavljivati na društvenim mrežama, a što je zabranjeno i nepoželjno.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti