Znanstvenici upozoravaju: Jadran je sve ugroženiji, a mi nemamo nikakve planove za umanjivanje štete

Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontroliranim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom.

Hina | 13.09.2021. / 08:11

Periska
Periska - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Ako se uskoro ne osmisle i ostvare odlučne mjere za zaštitu Jadrana, izvjesno je da će se on brzo i nepovratno promijeniti te značajno izgubiti atraktivnost i gospodarski potencijal, priopćeno je nedjelju nakon znanstveno-stručnog skupa o zaštiti Jadrana koji je održan ovog tjedna na Krku.

Slika nije dostupna Hrvatski znanstvenici upozoravaju: Jadran nikad nije bio slaniji, objasnili zašto je to loša vijest

Stručni skup Mediteranski akcijski dan 2021., s temom "Pismenost (poznavanje i razumijevanje) fukcioniranja ekosustava Jadranskog mora", u organizaciji zadarskog Sveučilišta i udruga Eko Kvarner, održan je od 9. do 11. rujna na otoku Krku.

Jedna od osnovnih teza sa skupa je da, unatoč višestoljetnim istraživanjima, još uvijek dovoljno ne razumijemo funkcioniranje Jadrana, pogotovo nekih njegovih jako ugroženih staništa, ističe se u priopćenju udruga Eko Kvarner.

Jadran je sve više ugrožen, ponajprije od klimatskih promjena i sve brojnijih invazivnih vrsta koje se nekontrolirano šire, s jako uočljivim štetama u ribarstvu i turizmu (rebraši), na što još uvijek nemamo ni učinkovite odgovore, niti akcijske planove za sprečavanje ili barem umanjenje štete.

Slika nije dostupna Znanstvenice s Ruđera upozoravaju na važnost praćenja atmosferskog taloženja metala jer to utječe na kvalitetu zraka i mora

Devastacija Jadrana pojačava se i s kopna, sve češćim nekontroliranim nasipavanjem obalne crte s posve neodgovarajućim materijalima pa i s građevinskim otpadom, navodi se u priopćenju.

Iz primjera pomora plemenitih periski razvidno je da postoji velika motivacija građana za uključivanje u aktivnu zaštitu Jadrana, ali da je vidljiva i nesposobnost državnih struktura da na vrijeme uoče i reagiraju na ugrozu.

Periska - 4 Jeste li ju vidjeli? Znanstvenici traže pomoć u pronalasku ove plemenite školjke

Zaključci skupa, na kojem je sudjelovalo 20-ak hrvatskih znanstvenika, bit će poslani na sve relavantne političke i stručne adrese i predstavljeni javnosti, naveli su iz Eko Kvarnera.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti