Zračni taksiji uskoro će poletjeti iznad Dubaija

Ova bi letjelica trebala skratiti put od 45 minuta na samo desetak minuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.02.2024. / 12:13

Zračni taksi (Foto: Joby Aviation)

Brojnim atrakcijama u Dubaiju uskoro će se dodati i još jedna - vožnja letećim taksijima. Kompanija za razvoj ovakvih letjelica Joby Aviation i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali su dogovor o pokretanju takvog zračnog servisa, a dogovorili su se kako će sljedećih šest godina nad Dubaijem letjeli samo i isključivo Jobyjevi zračni taksiji. Nakon prvog leta s pilotom prošle godine, Joby Aviation održao je i demonstraciju svojih letjelica i tehnologije u New Yorku. Ako se ispune njihovi ambiciozni planovi, već sljedeće godine trebali bi početi s pružanjem usluge prijevoza u svojim zračnim taksijima na području Velike Jabuke.

Liliumov zrakoplov Prekretnica za cijelu industriju: Njemačka kompanija dobila dozvolu za razvoj letećih taksija

Iste godine planiraju i svoje početne operacije na području Dubaija, dok su 2026. označili kao godinu u kojoj će početi s pružanjem komercijalne usluge prijevoza putem zračnih taksija.

Čast nam je biti partner vlade Dubaija u demonstraciji vrijednosti održivog zračnog prijevoza u svijetu. Današnji važan dogovor odnosi se na sve tri opcije nužne za uspješno lansiranje servisa zračnih taksija - konačan put do samih operacija, dobro postavljena infrastruktura podržana s partnerima i letjelica kapaciteta i dosega s kojom se mogu ostvariti značajna putovanja, rekao je nakon potpisivanja ugovora osnivač i izvršni direktor Joby Aviationa JoeBen Bivert.

Zračna luka za zračne taksije (Foto: Joby Aviation)

Nakon Dubaija, Bivert kaže kako namjeravaju nastaviti sa širenjem svojih operacija i na druge dijelove UAE-a. Ugovor koji im jamči ekskluzivnost prilično je zanimljiv jer su Ujedinjeni Arapski Emirati ranije potpisali ugovore i s drugim operaterima zračnih taksija poput Archer Aviationa, no te će se kompanije sada morati okrenuti drugim gradovima ove zemlje jer neće moći poslovati u Dubaiju.

Wisk Aero Boeing počeo s testiranjima električnih zračnih taksija u Los Angelesu

Jobyjevi zračni taksiji su eVTOL letjelice, odnosno mogu polijetati i slijetati vertikalno, tako da im ne treba pravi aerodrom, već neka vrsta helidroma. U modelima koji će letjeti iznad ulica Dubaija te bi trebali povezivati zračnu luku s nekoliko kvartova, ima mjesta za pilota i 4 putnika. Maksimalna brzina leta iznosi čak 320 km/h te bi ova letjelica trebala skratiti put od 45 minuta na samo desetak minuta.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti