Danas će pored Zemlje projuriti asteroid dvostruko veći od Empire State Buildinga, no za desetak dana slijedit će ga još i veći

U svojoj najbližoj točki, taj će asteroid doći na oko 3,2 milijuna kilometara od Zemlje, što je otprilike osam puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Dok to može zvučati kao velika udaljenost, prema kozmičkim standardima, to nam je zapravo na dohvat ruke.

Branimir Vorša | 28.04.2022. / 09:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ogroman i potencijalno opasan asteroid koji bi mogao biti dvostruko veći od Empire State Buildinga trebao bi danas projuriti pored Zemlje, izvijestila je NASA.

Asteroid, nazvan 418135 (2008 AG33), ima procijenjeni promjer između 350 i 780 metara i probiti će se u Zemljinu orbitu brzinom od 37.400 km/h. Srećom, očekuje se da će asteroid proći pored našeg planeta bez ikakvog rizika od udara.

U svojoj najbližoj točki, taj će asteroid doći na oko 3,2 milijuna kilometara od Zemlje, što je otprilike osam puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Dok to može zvučati kao velika udaljenost, prema kozmičkim standardima, to nam je zapravo na dohvat ruke.

Slika nije dostupna Prava gužva: Prvi put otkriven asteroid, ne s jednim ili dva, već tri mjeseca koji se vrte oko njega

NASA označava svaki svemirski objekt koji se nalazi unutar 193 milijuna kilometara od Zemlje kao "objekt u blizini Zemlje", a svaki objekt koji se brzo kreće unutar 7,5 milijuna kilometara od Zemlje kao "potencijalno opasan". Nakon što su objekti označeni, astronomi ih pomno prate, tražeći bilo kakvo odstupanje od njihove predviđene putanje koje bi ih moglo dovesti do sudara sa Zemljom.

Nadolazeća svemirska stijena prvi je put otkrivena 12. siječnja 2008. godine, a otkrili su je asteroidni geodeti u zvjezdarnici Mt. Lemmon SkyCenter u Arizoni. Posljednji put je proletjela pokraj Zemlje 1. ožujka 2015. godine, prema NASA-inom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje (CNEOS). Asteroid obiđe naš planet otprilike svakih sedam godina, a predviđa se da će sljedeći bliski prelet doći 25. svibnja 2029. godine.

Za desetak dana stiže još i veći

Ipak, navedeni asteroid možda čak i neće biti najveća svemirska stijena koja će projuriti pokraj nas u nadolazećim tjednima. To će vjerojatno biti asteroid 467460 (2006 JF42), koji ima procijenjeni promjer između 380 i 860 metara i koji će se kretati otprilike brzinom od 40.700 km/h kada prođe pored Zemlje 9. svibnja.

Ako astronomi ikad uspiju otkriti asteroid koji leti ravno prema Zemlji, svemirske agencije diljem svijeta već rade na načinima kako da uklone taj objekt. Još 24. studenog 2021. godine, NASA je lansirala svemirsku letjelicu kao dio svoje misije Double Asteroid Redirection Test (DART) misije, koja planira preusmjeriti neopasan asteroid s putanje zabijanjem u njega.

Slika nije dostupna Planetarna obrana: Kina je najavila planove za misiju odvraćanja asteroida od Zemlje

Kina je također u ranim fazama planiranja misije preusmjeravanja asteroida. Udaranjem 23 rakete Long March 5 u asteroid Bennu, Kina kaže da bi mogla odvratiti tu svemirsku stijenu od potencijalno katastrofalnog udara na Zemlju.

Izvor: Live Science

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti