Wuhan će postati kineska “dolina satelita”

U skladu s velikim kineskim svemirskim ambicijama, grad Wuhan će davati velike poticaje za sve kompanije i projekte povezane s razvojem satelita, raketa i druge svemirske tehnologije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2022. / 10:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok se Rusi i Amerikanci prepiru oko Međunarodne svemirske postaje, Kinezi nastavljaju ostvarivati svoje svemirske planove koji su prilično veliki i ambiciozni. Svoju prvu svemirsku postaju već su poslali u orbitu, a cilj im je do kraja ovog desetljeća postati velika svemirska sila. Kako bi ostvarili te ambicije već su počeli s izgradnjom nove svemirske luke u provinciji Hainan, a veliku važnost posvetili su i razvoju satelita.

Gužva u Zemljinoj orbiti - 4 Gužva u svemiru: Sateliti najbogatijeg čovjeka na svijetu zamalo izazvali sudar? Kina optužila SAD za veliku prijetnju

Tijekom sljedećih godina u svemir planiraju poslati brojne satelite koji će pružati razne usluge - od brzog interneta namijenjenog zrakoplovima do praćenja isporuka i dostava robe. Središte razvoja satelitske industrije u Kini trebao bi postati jedan grad koji je do sada bio poznat po potpuno drugoj stvari - koronavirusu. Iako su teorije o tome gdje se prvi put pojavio virus SARS-CoV-2 različite, za mnoge je Wuhan i dalje sinonim za mjesto odakle je počela globalna pandemija.

Umjesto po koroni, Wuhan bi u budućnosti mogao postati poznat kao kineska “dolina satelita”, kako su ga nazvali na Reutersu. Do 2025. namjeravaju uložiti više od 15 milijardi dolara u ovu industriju, a svim kompanijama, odnosno za sve projekte povezane s razvojem i proizvodnjom satelita, raketa i svemirskih letjelica, nude poticaje u visini od skoro 8 milijuna dolara.

Također, vlasti u tom gradu tvrtke će poticati na korištenje lokalne opreme, softvera i servisa, a o udjelu lokalnih proizvoda korištenih u razvoju, ovisit će i visina poticaja.

Slika nije dostupna Britanci odgovorili na ruske prijetnje: Obustavili lansiranje OneWeb satelita s kozmodroma Bajkonur

Wuhan nije jedino područje u Kini u kojem se dijele poticaji za razvoj proizvoda i usluga za svemirsku industriju. Prošle su godine i u Shenzenu najavili poticaje za sve projekte povezane s razvojem satelita i drugih proizvoda povezanih sa svemirskom industrijom.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti