Algebra predstavlja hibridni diplomski program iz podatkovne znanosti s uključenim MITx MicroMasters sadržajima

Visoko učilište Algebra pridružuje se MITx MicroMasters programu kroz suradnju s MIT-om. Studenti koji završe diplomski studij podatkovne znanosti po integriranom programu dobit će, osim diplome Visokog učilišta Algebra, i MIT-ov certifikat o završenom MITx MicroMasters programu statistike i podatkovne znanosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2021. / 10:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Visoko učilište Algebra sklopili su suradnju oko priznavanja uspješno završenog MITx MicroMasters programa, u sklopu kojeg će studenti Visokog učilišta Algebra, već od iduće akademske godine, imati priliku dio nastave pohađati po hibridnom modelu koji će uključivati kolegije iz MITx MicroMasters programa statistike i podatkovne znanosti.

Studenti koji će ove godine upisivati diplomski studij podatkovne znanosti, moći će birati između uobičajene izvedbe studija u organizaciji Visokog učilišta Algebra ili hibridne varijante koja uključuje pet MITx on-line kolegija kao i stjecanje MIT certifikata. Visoko učilište Algebra će također priznavati certifikat završenim MITx polaznicima programa iz statistike i podatkovne znanosti te im omogućiti direktni upis na diplomski studij podatkovne znanosti u Hrvatskoj, uz oslobođenje polaganja ispita na onim kolegijima koji su usklađeni s MITx MicroMasters programom. Na taj način Visoko učilište Algebra doprinosi atraktivnosti studiranja u Hrvatskoj te privlačenju većeg broja stranih studenata.

Program diplomskog studija podatkovne znanosti na Visokom učilištu Algebra u ovoj novoj, integriranoj opciji izvedbe uključuje obavezne i izborne sadržaje programa Statistics and Data Science i objedinjuje teme iz područja vjerojatnosti, statistike, strojnog učenja i analize podataka te praktičnog i nadziranog završnog ispita.

Znanja koja pruža MITx MicroMasters nastavni program iz podatkovne znanosti odlično se uklapaju u program diplomskog studija podatkovne znanosti na Visokom učilištu Algebra čiji je cilj stvoriti kompetentne podatkovne znanstvenike sa širokim poznavanjem računalnih metoda, statistike i sa specifičnim razumijevanjem društvene problematike koja im omogućava napredne analize podataka iz kojih se mogu izvući zaključci o trendovima i događanjima u stvarnom svijetu. S obzirom na to da stručnjaci za podatkovnu znanost dolaze iz raznih područja prethodnog obrazovanja i iskustva, jedini uvjet za upis programa je želja za specijalizacijom u naprednoj podatkovnoj analitici.

Tracy Tan, direktorica programa MicroMasters na Massachusetts Institute of Technology, rekla je: MicroMasters kolegije iz statistike i podatkovne znanosti, koji će od iduće akademske godine biti ugrađeni u Algebrin diplomski studij, razvili su MITx i MIT Institute for Data, Systems and Society (IDSS). Kolegiji multidisciplinarno pristupaju konceptu razumijevanja metoda i alata koji se koriste u podatkovnoj znanosti te uključuju praktične primjene u analizi podataka i strojnom učenju. Osim što će Algebrini studenti dobiti mogućnost stjecanja znanja po MIT standardima, ovom suradnjom se otvara i prostor studentima MITx MicroMasters programa iz svih dijelova svijeta da po uspješno završenim MITx programima mogu nastaviti svoje obrazovanje kroz diplomski studij na Algebri u Hrvatskoj, temeljem priznavanja prethodno stečenih ishoda učenja.

Nova suradnja MIT-a i Algebre, ovog puta na provedbi diplomskog studija podatkovne znanosti, donosi značajne novosti za buduće studente. Osim što diplomski studij pojačavamo predavanjima i vježbama koje izvode eminentni nastavnici s MIT katedri za računarstvo, ekonomiju i matematiku, studentima širom otvaramo vrata globalne zajednice kroz doživotno članstvo u on-line MIT Alumni zajednici, pretplate na znanstvene baze i digitalno izdanje 'MIT Technology Review'. Izuzetno nas veseli proširena suradnja s vrhunskom institucijom s područja znanosti i tehnologije kakva je MIT jer ona dokazuje usklađenost studijskog programa podatkovne znanosti sa svjetskim trendovima i aktualnim znanjima na tom području, izjavio je doc.dr.sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti