Ambasador znanosti: "Svaki put kada pogledamo u zvijezde, sjetit ćemo se tebe"

Od Stephena Hawkinga na društvenim mrežama opraštaju se brojne poznate ličnosti na koje je ovaj znanstvenik imao veliki utjecaj

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.03.2018. / 12:02

Oproštaj od Hawkinga (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Stephen Hawking bio je jedan od najvećih i najpopularnijih znanstvenika našeg doba, a njegova je popularnost premašila granice znanosti te je s vremenom postao kulturna i pop ikona. Trag koji je Hawking ostavio iznimno je velik te je utjecao na brojne znanstvenike, ali i "obične" ljude koji su u njegovom životu i radu pronašli inspiraciju i za svoje živote i dokaz kako je sve moguće.

Hawking je usprkos velikim zdravstvenim problemima koji su ga zadesili u mladosti živio život punim plućima i pokazao nam kako se nikada ne smijemo predati te moramo vjerovati u svoje snove i njihovo ostvarenje, ma koliko god nam se oni činili neostvarivim.

Zbog tog velikog utjecaja koji je Hawking ostavio na sve nas, od ovog se genijalnog znanstvenika putem društvenih mreža danas opraštaju znanstvenici, ali i poznati glumci, komičari, pjevači, kao i svi na koje je Hawking utjecao i koji na ovaj način iskazuju poštovanje prema jednom od najvećih znanstvenika koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti.

Osim svojim znanjem, ljude je osvajao i sa smislom za humor koji ga nikada nije napustio te je poznati glumac i komičar David Walliams u oproštajnoj poruci Hawkingsu putem Twittera naglasio upravo koliko je, usprkos tome što je bio najinteligentnija osoba na svijetu, ovaj znanstvenik volio smijeh i humor.

Koliko je njegov utjecaj kao kulturne i pop ikone, a ne samo znanstvenika bio velik, najbolje pokazuje i činjenica što se Hawking pojavljivao u poznatim sitcomima i serijama poput Teorije velikog praska, Simpsona, Futurame, Zvjezdanih staza, o njemu su snimljeni dokumentarci i film Teorija svega koji je nominiran za Oscara za najbolji film 2014. godine.

Mayim Bialik iz Teorije velikog praska putem Twittera oprostila se od "najvećeg fizičara našeg doba", Al Jean, zahvaljujući kojem je Hawking završio u Simpsonima također je naglasio njegov smisao za humor koji je bio "velik kao svemir", a George Takei, odnosno Mr. Sulu iz Zvjezdanih staza napisao je kako smo izgubili heroja.

Teško je i zamisliti koliki je utjecaj Hawkings imao na ljude s invaliditetom, a svoju posvetu putem Twittera napisao mu je i Henry Fraser, umjetnik koji slika s ustima koji je već devet godina paraliziran te je Stephena nazvao jednim od najvećih ljudi (ne samo znanstvenika) koji su ikada živjeli na našem planetu.

Svaki put kada pogledamo u zvijezde, sjetit ćemo se tebe, poručio mu je glazbenik Sam Smith, a od Hawkinga su se oprostili i članovi legendarne grupe Pink Floyd.
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti