Američka vojska dobila po prstima jer je Twitch koristila za prikrivenu regrutaciju

Lažna nagradna igra razljutila je korisnike, ali i natjerala Twitch da reagira. Iz američke vojske samo mudro šute.

Martina Čizmić | 17.07.2020. / 11:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je američka vojska otvorila svoj kanal na Twitchu, mnogi su bili sumnjičavi. Jer što bi jedna vojska radila na platformi koja je prije svega namijenjena gamerima? No potez i nije bio tako nepromišljen.

Naime, nova tehnologija vojnike je pretvorila u operatere dronova koji pomoću naočala za proširenu stvarnost obavljaju misije na drugom kraju svijeta. Tako je za mnoge vojnike rat i ratovanje izjednačeno s igranjem videoigara u sigurnosti baze na američkom tlu.

Stoga ne bi trebalo nikoga iznenaditi što je američka vojska sve češće prisutna i na različitim gaming događajima, turnirima i natjecanjima.

No pogriješili su kad su na Twitchu objavili niz linkova, čije klikanje posjetitelju može donijeti "nevjerojatne nagrade poput Xbox Elite Series 2 Controllera". Klik na taj link, međutim, ne vodi na stranicu s informacijama o nagradnoj igri, već na stranicu na kojoj se regrutiraju budući američki vojnici.

Twitch je istražio cijeli slučaj i otkrio kako klikom na link posjetitelj zapravo bude doveden u zabludu jer ga se preusmjerava na stranicu koja nema veze s nagradnom igrom. Uz to nisu pronašli nikakve dokaze da se takva nagradna igra uopće trebala održati.

Naravno da je to izazvalo pobunu među korisnicima Twitcha, ali i natjeralo Twitch da reagira i ukloni sve sporne linkove koji su postavljeni kao dio nagradne igre.

Prema našim Uvjetima korištenja, promocije na Twitchu moraju se organizirati u skladu sa zakonima. Ova promocija nije poštivala naše Uvjete i zatražili smo da ju uklone, poručili su iz Twitcha.

Zasad iz američke vojske šute o cijelom slučaju.

Prema nekim informacijama, američka vojska uložila je oko milijun dolara u svoj projekt na Twitchu i Twitch Rivals ne bi li se tako približila gamerima i privukla ih u svoje redove.

Ovo nije prvi put da se američka vojska našla na udaru kritika zbog svog ponašanja na Twitchu. Zbog načina na koji su blokirali korisnike koji su u chatu komentirali upletenost američke vojske u potencijalne ratne zločine već su ih opominjali iz cijelog niza civilnih organizacija. Također, sporno je i što kanal američke vojske nije zaštićen i dostupan samo punoljetnim igračima, već ga mogu gledati i pratiti svi, iako se u vojsku mogu prijaviti samo američki građani koji su napunili 18 godina.

Izvor: Kotaku

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti