Američki senator prozvao velike društvene mreže: "Pridonosite kaskadi nasilja, paranoje i nepovjerenja diljem svijeta"

Brdo lažnog sadržaja jasno pokazuje da su vaše trenutačne politike i protokoli neadekvatni, rekao je u pismu.

Hina | 18.10.2023. / 08:21

Internetske platforme, ilustracija (Foto: Afp)

Američki senator Michael Bennet zatražio je informacije o tome kako tehnološki divovi Meta, X, TikTok i Google pokušavaju zaustaviti širenje lažnog i obmanjujućeg sadržaja o sukob Izraela i Hamasa na njihovim platformama.

Obmanjujući sadržaj odbio se na stranice društvenih medija od početka sukoba, ponekad dobivajući milijune pregleda, rekao je Bennet, demokrat, u pismu upućenom čelnicima tvrtke.

Meta I Meta uklanja lažne i uznemirujuće objave sa svojih mreža

Vizualni prikazi iz starijih sukoba, snimke videoigara i izmijenjeni dokumenti među obmanjujućim su sadržajem koji je preplavio platforme društvenih medija otkako su militanti Hamasa napali izraelske civile 7. listopada.

U mnogim slučajevima algoritmi vaših platformi pojačali su taj sadržaj, pridonoseći opasnom krugu bijesa, angažmana i redistribucije, istaknuo je Bennet.

Senatorovi komentari dolaze nakon što je šef EU-a za digitalna prava Thierry Breton upozorio kompanije da su ratne dezinformacije koje preplavljuju stranice potencijalno kršenje zakona EU-a. Zahtijeva stoga da poduzmu strože korake u borbi protiv dezinformacija usred eskalacije sukoba.

Bennet je u svom pismu postavio niz pitanja tvrtkama tražeći detalje o njihovim praksama moderiranja sadržaja i tražio odgovore do 31. listopada.

Tvrtke društvenih medija predstavile su neke korake koje su poduzele posljednjih dana kao odgovor na sukob.

Platforma X (bivši Twitter) Nakon prozivki iz Europe X objavio kako je uklonio stotine profila povezanih s Hamasom

Aplikacija za kratke videozapise TikTok rekla je da je angažirala više moderatora sadržaja koji govore arapski i hebrejski. Meta, koja posjeduje Facebook i Instagram, rekla je da je uklonila ili označila kao uznemirujuće više od 795.000 sadržaja na hebrejskom ili arapskom u prva tri dana od napada Hamasa. I X i YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, rekli su da su također uklonili štetan sadržaj.

Međutim, Bennet je rekao da te akcije nisu dovoljne.

Brdo lažnog sadržaja jasno pokazuje da su vaše trenutačne politike i protokoli neadekvatni, rekao je u pismu.

Bennet je također kritizirao četiri tvrtke jer su prošle godine otpustile dio osoblja iz svojih timova za povjerenje i sigurnost koji su bili zaduženi za praćenje lažnog i obmanjujućeg sadržaja.

Twitter je otpustio 15 posto svog osoblja za povjerenje i sigurnost i raspustio povezano vijeće u studenom 2022. nakon što je Elon Musk kupio tvrtku. Meta je smanjila 100 sličnih pozicija u siječnju, dok je Google smanjio za trećinu tim koji stvara alate za suzbijanje internetskog govora mržnje i dezinformacija, navodi Bennet.

Ove odluke pridonose kaskadi nasilja, paranoje i nepovjerenja diljem svijeta, rekao je.

Vaše platforme pomažu u stvaranju informacijskog ekosustava u kojem su osnovne činjenice sve više sporne, dok se nepouzdani izvori opetovano označavaju kao mjerodavni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti