Bakterije koje uzrokuju čir na želucu mogu se širiti i unutar obitelji

Kada se ustanovi da je pacijent zaražen, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni.

Hina | 06.02.2023. / 11:32

Bolovi u trbuhu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi kućanstva pacijenta također bi trebali biti testirani na infekciju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dijela tankog crijeva s H. pylori najčešći su uzroci peptičkog ulkusa.

H. pylori također može uzrokovati gastritis, iritaciju želučane sluznice i, u rijetkim slučajevima, ako se ne liječi, može dovesti do raka želuca.

Zubna higijena, ilustracija Alarmantno otkriće: Mikrobi u ustima mogu se udružiti u superorganizme i napraviti pravi kaos

Istraživači u Kini proveli su testove na H. pylori na svim članovima 10.735 obitelji u 29 pokrajina.

Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom približno 43 posto odraslih i 21 posto djece i adolescenata bilo je zaraženo.

Samo 29 posto obitelji nije imalo infekcije.

Preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi obitelji, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Izloženost zaraženim članovima obitelji vjerojatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su znanstvenici.

Slika nije dostupna Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svijetu, znanstvenici predložili i mjere

Dok je 14 posto djece i adolescenata, koji žive s nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta je stopa bila 34 posto među djecom koja žive s dva zaražena roditelja.

Prevalencija H. pylori posebno je visoka u Kini.

Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije H. pylori pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u djetinjstvu.

Znanstvenici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen H. pylori, cijela obitelj treba biti testirana i svi zaraženi članovi trebaju biti liječeni.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili podli trik bakterija: Uhvatili mikrobe kako izbjegavaju antibiotike i otkrili zašto se to događa

Infekcije se eliminiraju antibioticima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti