Bijes zbog Urkistana: Rusi smatraju da je riječ o demonizaciji njihove zemlje i pokušaju lažiranja povijesti

Novi Call of Duty dolazi s misijom u izmišljenoj zemlji Urkistan koja je podigla mnogo prašine u Rusiji i zbog koje je u toj zemlji zabranjena prodaja nove igre.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.10.2019. / 08:00

CoD: Modern Warfare (Foto: Call of Duty)

Za velik broj ljubitelja virtualnih ratova igre iz serijala Call of Duty (CoD) obvezna su gamerska lektira u kojoj uživaju skoro dva desetljeća. Kao i svake godine, novi naslov CoD-a privukao je veliku pažnju gamera i medija, no ovog puta igra se nije našla u središtu pažnje zbog igrivosti i atraktivne grafike, već zbog brojnih negativnih kritika koje dolaze iz Rusije. Problem je, kako su naglasili neki korisnici društvenih mreža, u "antiruskoj propagandi" i "demoniziranju Rusije".

Call of Duty Mobile Jeste li je isprobali? Ova mobilnu igru preuzelo je 100 milijuna korisnika u tjedan dana

Iako su iz Activision Blizzarda komentirali kako misije u igri ne predstavljaju događaje iz stvarnog života, misija "Autocesta smrti" koja se odvija u izmišljenoj zemlji Urkistan sadrži, smatraju gameri iz Rusije, neke poveznice sa stvarnim situacijama.

U CoD-u autocestom smrti nazvana je cesta koju su Rusi bombardirali tijekom invazije, ubijajući pri tome ljude koje su pokušavali pobjeći. No ta virtualna cesta iz igre uvelike podsjeća na stvarnu autocestu 80 koja povezuje irački grad Basru i kuvajtski grad Al Jahru. Ta je cesta tijekom Zaljevskog rata prozvana autocestom smrti jer su na njoj američki vojnici ubili stotine iračkih vojnika. No kako su s vremenom otkrili neki novinari, u toj koloni nalazili su se i civili, radnici i rodbina vojnika koji su bili izloženi cjelodnevnom napadu. Navodno se dio ljudi čak i predao, no vojska nije imala milosti ni prema njima. Točan broj poginulih nije poznat, a mediji spominju između 500 i 1000 ljudi.

Računalan igra FPS tipa (Ilustracija: Getty) Gamer završio u zatvoru zbog smrti nedužnog čovjeka: Posvađao se s igračem i pozvao mu specijalce na vrata

Brojni Rusi novi su CoD, odnosno upravo tu misiju vidjeli kao pokušaj "ponovnog pisanja povijesti" te prikaza borbi u kojima se "loši Rusi bore protiv dobrih Amerikanaca", dok su u stvarnosti na toj cesti ubojstva počinili američki vojnici. Nezadovoljstvo igrom izrazili su i na portalima na kojima se ocjenjuju igre pa je tako prosječna ocjena za Call of Duty: Modern Warfare za PlayStation 4 samo 3,2 od 10, uz brojne nule.

Koliko je ovo vruća tema u Rusiji, najbolje pokazuje i činjenica da je TV Rossiya 24 objavila 4-minutni prilog u kojem su kritizirali novi CoD, dok je jedan od najpoznatijih videoblogera iz Rusije Ilya Maddyson pozvao ruske gamere da pokažu malo poštovanja prema sebi i bojkotiraju igru. Kako prenose na Newsweeku, zbog otvorenog neprijateljstva prema Rusiji iskazanog u toj igri, Rusija je zabranila prodaju CoD: Modern Warfare.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti