Bivši zaposlenik Googlea tvrdi da je moral u kompaniji na najnižoj razini

Mnogi sadašnji i bivši zaposlenici Googlea podijelili su njegovu objavu na društvenim mrežama te dijele slično razmišljanje kao i on.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2023. / 12:40

Sundar Pichai (Foto: Afp)

Tijekom godina bivši i aktualni zaposlenici Googlea u više su navrata kritizirali kompaniju, način na koji se njome upravlja te promjenu u kulturi tvrtke čiji je slogan na početku bio “ne budi zao”. Nove kritike Googlea stižu od još jednog bivšeg zaposlenika Iana Hicksona. On je u kompaniji proveo čak 18 godina, sve dok nedavno nije dao otkaz pa se može reći da je itekako dobro upoznat sa situacijom.

Sundar Pichai Googleovci ljuti na šefa: Otpustio je 12 tisuća ljudi, “uništio moral i kulturu kompanije”, a u džep je stavio 226 milijuna dolara

A ta situacija prema njegovim riječima, danas nije niti približno dobra kao na početku, za što je pogotovo optužio izvršnog direktora Sundara Pichaija i njegov nedostatak “vizionarskog vodstva”. Kada je počeo raditi u kompaniji oduševio se, među inim, i s načinom komunikacije direktora i zaposlenika. Ta je komunikacija bila otvorena i transparentna, a zaposlenici su poticani na ambiciozne eksperimente.

Takva Googleova kultura je nestala te Hickson kaže kako sada na svakom sastanku može točno predvidjeti svaku riječ s kojom će direktori odgovoriti na pitanja zaposlenika, za razliku od prijašnjih sastanaka kada su svi zaposlenici mogli jasno saznati sve informacije koje ih zanimaju vezano uz poslovanje kompanije. Danas ne znam nikoga u Googleu tko bi mi mogao objasniti što je Googleova vizija. Moral je na najnižoj razini u povijesti, objasnio je stanje u kompaniji.

Kao jedan od glavnih problema izdvojio je CEO-a tvrtke Pichaija kojem ne samo da nedostaje spomenuta vizija, već je i prilično nezainteresiran za kulturne norme ranog Googlea, što se prenijelo i na srednji menadžment. Također, kritizirao je i “kratkovidnost kompanije” pri dijeljenju otkaza zbog čega mnogi zaposlenici danas ne žele preuzeti rizik u poslovanju te se općenito između zaposlenika i njihovih nadređenih stvorio osjećaj nepovjerenja. Sve to negativno utječe na raspoloženje i kulturu Googlea.

Google Google dodatno steže remen i zaposlenicima ukida popularne povlastice

Ta se kultura, smatra ovaj dugogodišnji i sada bivši zaposlenik kompanije, može spasiti, no upozorio je kako sat otkucava te će jednom za tako nešto biti prekasno.

Na njegovo se objavu na blogu može gledati samo kao na dojam jednog od više od 100 tisuća zaposlenika velike tehnološke kompanije, no kako naglašavaju na Business Insideru, sve je više takvih kritika Googlea, a njegovu objavu mnogi bivši i sadašnji zaposlenici tvrtke dijele po društvenim mrežama i većinom se slažu s napisanim.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti