S povećanim brojem putovanja tijekom praznika, skočili i prihodi Airbnba

Američka platforma za rezervaciju smještaja Airbnb izvijestila je da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim prihodom i dobiti, istaknuvši pojačanu potražnju za putovanjima u vrijeme uskršnjih praznika.

Hina | 09.05.2024. / 12:57

Airbnb (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Airbnbev prihod porastao je u razdoblju od siječnja do ožujka za 18 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 2,13 milijardi dolara.

Neto dobit više je nego udvostručena, poskočivši na 264 milijuna dolara, zahvaljujući, u prvom redu, rastu prihoda, prihodu od kamata i troškovnoj disciplini, objašnjavaju u Airbnbu.

Platforma je na početku godina zabilježila 132,6 milijuna rezervacija noćenja, za 9,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz val potražnje u azijsko-paficičkoj regiji i Latinskoj Americi, iskazan u skoku broja rezervacija za 21 odnosno za 19 posto.

U Sjevernoj Americi rezervacije su "blago usporile", stoji u poslovnom izvješću, objavljenom u srijedu.

Prosječna cijena noćenja na Airbnbu ili prosječna dnevna cijena iznosila je 173 dolara i bila je viša za tri posto nego na početku 2023. Kompanija je zabilježila porast kraćih boravaka i rezervaciju cijelih domova što je potaknulo rast marže.

Broj aktivnih oglasa porastao je za 17 posto.

Ferrari soba za spavanje u Ferrarijevom muzeju Da, ovo je soba s Ferrarijevim F1 bolidima u kojoj možete spavati

Nadzor putem skrivenih kamera preko računala Airbnb će uskoro zabraniti iznajmljivačima svaki oblik nadzora u zatvorenim prostorima

Uskršnji praznici pomogli su rezultatima u prvom tromjesečju budući da je više ljudi putovalo, ali mogli bi se negativno odraziti na rezervacije u drugom tromjesečju, upozorio je Airbnb.

U razdoblju od travnja do lipnja prihod bi trebao porasti za osam do deset posto i iznositi od 2,68 milijardi do 2,74 milijarde dolara, procjenjuje uprava. Broj rezervacija trebao bi se pak zadržati na razini prošle godine.

Željeli bismo snažniji rast, a ne stabilan (broj rezervacija - op. ur. ), ali naše prognoze očito odražavaju trendove koje smo vidjeli od početka tromjesečja do danas, rekla je glavna financijska direktorica Ellie Mertz.

U ljetnom tromjesečju rast prihoda trebao bi ponovo ubrzati, dijelom i zahvaljujući putovanjima na međunarodne sportske događaje poput Olimpijskih igara i europskog nogometnog prvenstva, prognoziraju u kompaniji.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti